Jared Wright
Foto: Sebastien Galtier

Jared Wright

Volgens zijn ouders kon Jared Wright eerder dansen dan lopen en dus bracht zijn moeder hem niet veel later naar de dansschool om de hoek van hun huis in Brisbane, Australië. Daar werd voornamelijk jazz- en tapdans gegeven, maar als kind dacht Jared naar eigen zeggen al in dansvormen en choreografieën die dichter bij het klassieke ballet lagen. Op zijn veertiende werd hij toegelaten op The Australian Ballet School in Melbourne. Na zijn opleiding danste hij bij The Australian Ballet en Queensland Ballet, om na tweeënhalf jaar te besluiten dat hij meer van de wereld wilde zien. Na een tussenstop in Berlijn belandde hij in 2010 in Amsterdam, nadat zijn dansdocente hem had aangeraden auditie bij Het Nationale Ballet te doen.

Jared begon bij Het Nationale Ballet als lid van het corps de ballet, maar al na anderhalf jaar werd hij benoemd tot coryphée. Hij danste vervolgens solorollen in onder meer Paquita, Cinderella, Ted Brandsens Carmen en William Forsythes The Second Detail. In het jongtalentenprogramma Sterrenstof vertolkte hij de rol van Graaf Albrecht in Giselle, wat in 2013 leidde tot zijn promotie tot grand sujet.

In 2014 keerde Jared terug naar zijn geboorteland om als gastdanser op te treden met The Dancers Company. Na twee jaar verruilde hij Australië weer voor Amsterdam, waar hij sindsdien als tweede solist verbonden is aan Het Nationale Ballet. Kort na zijn terugkeer uit Australië maakte hij het ballet Loud voor de jaarlijkse choreografieworkshop New Moves.

Het Britse danstijdschrift Dance Europe nomineerde Jared in oktober 2020 in zijn Critic’s Choice, in de categorie ‘Outstanding performance by a male dancer’.

CV

Bij Het Nationale Ballet sinds: 
2010-2013, 2015


Geboorteplaats: 
Brisbane (Australië)


Loopbaan bij Het Nationale Ballet: 
Tweede solist (2016), Grand sujet (2013), Coryphée (2012), Corps de Ballet (2010)


Danste eerder bij: 
Australian Ballet (2013-2015).


Opleiding: 
The Australian Ballet School (Australië).


Prijzen en vermeldingen: 

  • 2020: Critics’ Choice, Outstanding Performance by a Male Dancer