Speeldata

4-5 juli 2025

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

n.n.b.

Tickets

n.n.b.

Dansers van Morgen

Sprankelende seizoensafsluiter van de Nationale Balletacademie

Met een gloednieuw gebouw heeft de Nationale Balletacademie recent een nieuwe fase in haar bestaan ingeluid. In dit ‘state of the art’-danshuis werken de leerlingen en studenten het hele jaar door aan het perfectioneren van hun techniek. Uitmondend in hét hoogtepunt van het studiejaar: de sprankelende en altijd weer hartveroverende eindejaarsvoorstellingen op het grote toneel van Nationale Opera & Ballet.

Foto: Sjoerd Derine

Sprankelende seizoensafsluiter van de Nationale Balletacademie

Tijdens Dansers van Morgen maakt u kennis met de jongste generatie toptalenten, variërend van de tien - en elfjarige eerste ­ jaars tot de afstuderende dansers die op het punt staan om hun professionele carrière te starten. Ook dit seizoen laten zij zich allen weer van hun beste kant zien in een uiterst veelzijdig programma, live begeleid door Het Balletorkest. 

Met daarin naast (fragmenten uit) het klassieke repertoire ook werken van hedendaagse meesterchoreografen zoals, in de afgelopen jaren, Crystal Pite, David Dawson, William Forsythe, Hans van Manen en Wayne McGregor. Speciaal voor Dansers van Morgen hebben daarnaast – zeker sinds het aantreden van Ernst Meisner als artistiek leider van de academie – al veel jonge dansmakers nieuwe, spannende premières voor de leerlingen en studenten gecreëerd, onder wie Juanjo Arqués, Wubkje Kuindersma, Ken Ossola, Didy Veldman en Remi Wörtmeyer.

Internationale topopleiding

De Nationale Balletacademie is een van de internationale topopleidingen voor klassiek ballet en de enige Nederlandse dansopleiding die rechtstreeks gelieerd is aan Het Nationale Ballet. Leerlingen en studenten werken mee aan de avondvullende producties van Het Nationale Ballet, andersom geven (oud-)dansers van het gezelschap les op de academie, en de meest in het oog springende jonge talenten maken kans om in hun laatste studiejaar deel uit te maken van de Junior Company van Het Nationale Ballet. Dat alles maakt de Nationale Balletacademie niet alleen tot dé ‘hotspot’ voor Nederlands ballettalent, maar ook tot een zeer gewilde vervolgstudieoptie voor beurswinnaars van belangrijke internationale balletcompetities

Credits

Eindejaarsvoorstelling

Diverse choreografen

Muzikale begeleiding  Het Balletorkest o.l.v. n.n.b.

Bestel kaarten

loading Tickets worden geladen...
Het Balletorkest

Het Balletorkest

Het Balletorkest is hét orkest voor de dans in Nederland. Onder leiding van inspirerende dirigenten zoeken de musici van het orkest iedere voorstelling naar synergie tussen muziek en dans, en creëren zo een betoverende ervaring voor het publiek. Van klassieke balletten tot moderne meesterwerken en van muziekeducatie tot talentontwikkeling – Het Balletorkest beweegt de dans.

Het Balletorkest

Vanaf 1 augustus 2024 is de Vlaamse dirigent Koen Kessels (1961) de nieuwe muzikaal leider van Het Nationale Ballet en artistiek leider en chef­dirigent van Het Balletorkest. Hij neemt het stokje over van Matthew Rowe, die deze bijzondere dubbelfunctie vervulde sinds 2013 en vanaf seizoen 2024 – 2025 zal terugkeren als vaste gastdirigent.

Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse muzikale partner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. Een belangrijke missie van Het Balletorkest is investeren in de jongste generatie dansers en musici.

Zo organiseerde het orkest in 2023 in samenwerking met Het Nationale Ballet een ‘open call’ voor jonge componisten. Dit resulteerde in een nieuw werk dat werd uitgevoerd tijdens Tien, de jubileumvoorstelling van de Junior Company. Daarnaast werkt Het Balletorkest al enige jaren samen met de Nationale Balletacademie (NBA). In het kader daarvan verzorgt het orkest de muziek bij de jaarlijkse eindejaarsvoorstellingen Dansers van Morgen.

Het Balletorkest ontwikkelt ook regelmatig innovatieve – en prijswinnende – voorstellingen voor families en schoolklassen. Creatures, in samenwerking met ISH Dance Collective, werd bekroond met de internationale Young Audiences Music Award en de voorstelling Hans & Grietje won diverse Musical Awards. Afgelopen seizoen werd deze traditie voortgezet met de voorstelling Belle en het Beest. 

hetballetorkest.nl