Speeldata

Deze productie was te zien in januari 2020

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote Zaal

Duur

nvt

Tickets

nvt

Rechts een man en vrouw die dansen, links een oude man

'Laat de neuronen dansen'

Een unieke avond met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en arts en onderzoeker Cuna Knegt over de positieve en indrukwekkende effecten van dans op het gezonde én op het aangedane brein. Wat doet dans bijvoorbeeld met het brein van kinderen en hoe belangrijk is dansen bij aandoeningen van het centraal zenuwstelsel?

Dancing and the Brain wordt al met al een onvergetelijke avond met live dansoptredens, prachtige muziek, en waardevolle wetenschappelijke kennis. 'Laat de neuronen dansen!', aldus Erik Scherder.

Met: Het Nationale BalletDe Nationale BalletacademieAndrew Greenwood en enkele leden van Het Balletorkest.

OVERZICHT VAN DE DANSOPTREDENS

Michaela DePrince

Over Michaela 
Tweede soliste van Het Nationale Ballet, Michaela DePrince, is afkomstig uit Sierra Leone en groeide op in de Verenigde Staten. Samen met haar adoptiemoeder schreef ze het boek 'Taking Flight: From War Orphan to Star Ballerina'. Michaela is ambassadeur van War Child en zet zich ook op andere manieren in om oorlogskinderen een toekomst te bieden. Solo: Wild Swan

Choreografie: Remi Wörtmeyer 

Ahmad Joudeh

Over Ahmad
De Syrische danser Ahmad Joudeh was te zien in de documentaire Dance or Die (2018), die onlangs een Emmy won. De jonge danser bracht, te midden van het oorlogsgeweld, zijn passie voor dans over op de kinderen in Damascus. Uiteindelijk ontvluchtte hij zijn geboortestad en kwam hij in Nederland bij Het Nationale Ballet. Inmiddels is hij internationaal actief als danser.

Solo: One in a million
Choreografie: Ahmad Joudeh & Robin van Zutphen
Muziek: When She Came Back - Max Richter

In One in a million brengt Ahmad de traumatische ervaringen tot uitdrukking die hij opdeed tijdens de burgeroorlog in Syrië. Ahmad Joudeh is zich ervan bewust hoeveel geluk hij wel niet gehad heeft om aan de oorlog te kunnen ontsnappen en hij richt zijn aandacht in One in a million  op de duizenden kunstenaars die nog steeds vastzitten in Syrië, in de hoop op vrede en een betere toekomst.

Sarcasmen

Een onvolprezen icoon van Van Manen. Tijdens dit ironische spel van aantrekken en afstoten – met een pianist als derde, belangrijke schakel – voeren de dansers een intieme dialoog over de liefde, waarbij ze elkaar tot het uiterste uitdagen.

Choreografie: Hans van Manen
Dansers: Salome Leverashvili en Timothy van Poucke

 

Groep dansers op de trap

Pas de deux uit Het Zwanenmeer

Het Zwanenmeer in de versie van choreograaf Rudi van Dantzig blinkt uit in emotionele zeggingskracht. Zeker in de zogenaamde 'witte akte' lopen de rillingen je over de rug.

Choreografie: Rudi van Dantzig
Dansers: Qian Liu en Semyon Velichko

Ode aan Fred

Nationale Ballet Academie 

In Ode aan Fred spat de dansvreugde van de jonge dansers van de Nationale Balletacademie van het podium. Een choreografie met veel vaart, maar ook met melancholie; een eerbetoon aan docent Fred Berlips die 25 jaar lang met hart en ziel zijn dansleerlingen stimuleerde.

Choreografie: Iva Lešić

Muziek: Goran Bregovic: Boogie Unca Woogie  (tape)

Andrew Greenwood

Andrew Greenwood heeft zich als balletmeester jarenlang wereldwijd ingezet om het fysieke en mentale welzijn van professionele dansers te ondersteunen. Toen een vriend van hem op jonge leeftijd Parkinson kreeg, ontwikkelde hij voor hem persoonlijke oefeningen. Hij zag zijn fysieke vooruitgang, maar ontdekte ook dat hij emotioneel steun haalde uit de dansoefeningen. Inmiddels heeft Andrew zijn methodiek verder ontwikkeld en zet hij zich in voor diverse groepen met een verstandelijke en/of fysieke beperking.

Interactive performance. 
Cellist: Thomas van Geelen, Drum: Pieter Bast

ISH

Hiphop choreografie van twee dansers van ISH, het dansgezelschap waarmee de Junior Company van Het Nationale Ballet de voorstellingen Grimm en Narnia maakte. 
 

Zwartwit foto van twee mannen