Van Dantzig's Zwanenmeer

1988

Van Dantzig's Zwanenmeer

Op 31 maart gaat Rudi van Dantzigs bewerking van Het Zwanenmeer in première. Het ‘ballet der balletten’ blijkt in zijn versie een belangrijke mijlpaal te zijn in de Nederlandse dansgeschiedenis. Toer van Schayk ontwerpt de prachtige decors en kostuums en is ook verantwoordelijk voor de caractèredansen in de derde akte.

Wayne Eagling

1991

Wayne Eagling volgt Rudi van Dantzig op

Wayne Eagling (1950), voormalig solist van het Engelse Royal Ballet, wordt benoemd tot opvolger van Rudi van Dantzig. Met zijn nadruk op danstechnische perfectie weet Eagling het niveau van Het Nationale Ballet verder te verhogen.

Notenkraker & Muizenkoning

1996

Notenkraker & Muizenkoning

Op 13 december gaat Notenkraker & Muizenkoning in première, het geesteskind van Wayne Eagling en Toer van Schayk. De productie zorgt tot op de dag van vandaag voor uitverkochte zalen.

Ted Brandsen

2003

Ted Brandsen

In 2003 volgt Ted Brandsen (1954) Wayne Eagling op als artistiek leider, nadat hij vanaf 2002 al assistent artistiek leider was. Brandsen, die van 1981 tot 1991 danser bij Het Nationale Ballet was, vernieuwt onder meer het avondvullende repertoire, introduceert nieuwe topchoreografen en zorgt voor meer spreiding van de voorstellingen in Nederland en een toename van het aantal buitenlandse tournees.

Krzysztof Pastor

2003

Krzysztof Pastor

Krzysztof Pastor (1956) wordt benoemd tot huischoreograaf, een positie die hij tot 2017 bekleedt. De voormalig danser van Het Nationale Ballet wordt in 2009 tevens artistiek directeur van het Nationale Ballet van Polen, zijn vaderland, en vanaf 2011 is hij ook artistiek directeur van het Nationale Ballet van Litouwen.

Hans van Manen terug

2005

Hans van Manen terug

Hans van Manen treedt in 2005 opnieuw in dienst als vaste choreograaf bij Het Nationale Ballet. Dit nadat hij in 1987 afscheid had genomen en van 1988 tot 2003 aan Nederlands Dans Theater verbonden was.

Hans van Manen festival

2007

Hans van Manen festival

Ter ere van de 75ste verjaardag van Hans van Manen (1932) organiseert Het Nationale Ballet een Hans van Manen Festival. In een kleine drie weken tijd worden maar liefst twintig werken van de meesterchoreograaf uitgevoerd door nationale én internationale topensembles en -solisten.

Sarcasmen

2007

Van Manen commandeur

Bij de première van het Hans van Manen Festival wordt Van Manen bevorderd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De bijbehorende versierselen krijgt hij omgehangen en opgespeld door burgemeester Job Cohen. Vijftien jaar eerder, in 1992, was Van Manen al benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Vijftigjarig jubileum

2011

Vijftigjarig jubileum

Het Nationale Ballet viert zijn vijftigjarig jubileum. Een van de hoogtepunten van de jubileumviering is het programma Present/s in februari 2012, waarin negen nieuwe werken van vooraanstaande choreografen in première gaan.

Overlijden Rudi van Dantzig

2012

Overlijden Rudi van Dantzig

Voormalig artistiek directeur Rudi van Dantzig overlijdt op 19 januari 2012. Postuum verschijnt van zijn hand de biografie Herinneringen aan Sonia Gaskell.

Els van der Plas

2012

Els van der Plas

Els van der Plas treedt aan als algemeen directeur van Het Muziektheater Amsterdam. Na 25 jaar wordt afscheid genomen van directeur Truze Lodder, die vanwege haar grote verdiensten wordt benoemd wordt tot Commandeur in de orde van Oranje-Nassau en daarnaast de Frans Bannick Cocqpenning van de Gemeente Amsterdam ontvangt.

Hans van Manen 80 jaar

2012

Hans van Manen 80 jaar

Met een galavoorstelling viert Het Nationale Ballet de 80ste verjaardag van de ‘Mondriaan van de dans’.

De fusie

2013

De fusie

De Nederlandse Opera, Het Nationale Ballet en Het Muziektheater Amsterdam zetten met een fusie de laatste stap in de richting van een landelijk topinstituut voor opera en ballet. Els van der Plas wordt algemeen directeur, Ted Brandsen directeur van Het Nationale Ballet en Pierre Audi directeur van De Nederlandse Opera.

Matthew Rowe benoemd tot muzikaal leider

2013

Matthew Rowe benoemd tot muzikaal leider

In januari 2013 wordt de Britse dirigent Matthew Rowe benoemd tot muzikaal leider van Het Nationale Ballet en chef-dirigent van Het Balletorkest. Hij is de eerste die deze dubbelfunctie vervult.

'Oscar van de dans'

2013

'Oscar van de dans'

Christopher Wheeldon wordt voor zijn avondvullende productie Cinderella onderscheiden met een ‘Benoise de la Danse’, ook wel de ‘Oscar van de dans’ genoemd. Hans van Manen ontvangt de ‘Benois de la Danse’ voor Variations for two couples.

Junior Company

2013

Junior Company

In augustus 2013 ziet de Junior Company van Het Nationale Ballet het licht, als resultaat van een intensieve samenwerking tussen Het Nationale Ballet en de Nationale Balletacademie. De Junior Company coacht jonge talenten tussen de 18 en 21 jaar en biedt hen de kans om uitgebreide podiumervaring op te doen. Ernst Meisner wordt benoemd tot artistiek coördinator van de Junior Company.

Nationale Opera & Ballet

2014

Nationale Opera & Ballet

In 2014 krijgt het huis van Het Nationale Ballet, De Nederlandse Opera en Het Muziektheater Amsterdam een nieuwe naam: Nationale Opera & Ballet. De Nederlandse Opera wordt bij deze gelegenheid omgedoopt tot De Nationale Opera.

David Dawson

2015

David Dawson benoemd tot Artistic Associate

De Brit David Dawson wordt benoemd tot ‘artistic associate’ van Het Nationale Ballet, nadat hij van 2004 tot 2006 al als huischoreograaf aan het gezelschap verbonden was. Dawson geeft een compleet nieuwe invulling aan de klassieke ballettechniek.

Rachel BeauJean benoemd tot artistiek directeur

2017

Rachel BeauJean benoemd tot artistiek directeur

Hoofd van de artistieke staf Rachel Beaujean is vanaf nu adjunct artistiek directeur van Het Nationale Ballet. Het jaarlijkse seizoensopeningsgala wordt aan haar opgedragen vanwege haar 40-jarig jubileum bij het gezelschap. Bij deze gelegenheid wordt ze benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg reikt haar de onderscheiding uit.

Young Creative Associates

2017

Young Creative Associates

Het Nationale Ballet benoemt voor het eerst twee Young Creative Associates: Juanjo Arqués en Peter Leung. Het gezelschap wil met dit initiatief bijdragen aan de ontwikkeling van jong choreografisch talent, waarbij jonge, bewezen talenten een meerjarige verbintenis aangaan met het gezelschap.

Commandeur des arts Arts et des Lettres

2017

Commandeur des arts Arts et des Lettres

In 2017 wordt Hans van Manen in het Franse Montpellier benoemd tot Commandeur in de Ordre des Arts et des Lettres, in aanwezigheid van minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker. Een jaar later ontvangt Van Manen de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje.

Black Achievement Month

2018

Black Achievement Month

In het kader van de Black Achievement Month presenteert Het Nationale Ballet de livestream Dancing Diversity, gepresenteerd door Humbero Tan.

 

Amsterdamprijs voor de Kunst

2019

Amsterdamprijs voor de Kunst

Uit handen van burgemeester Femke Halsema ontvangt artistiek directeur Ted Brandsen de Amsterdamprijs voor de Kunst in de categorie ‘Bewezen kwaliteit’. Brandsen besluit direct om de helft van het bijbehorende prijzengeld beschikbaar te stellen aan een beurzenfonds dat kinderen uit minder gefortuneerde gezinnen de kans biedt om te studeren aan de Nationale Balletacademie. Dit Dans Talenten Fonds wordt een jaar later opgericht. 

Coronapandemie

2020

Coronapandemie

Net als alle culturele instellingen wordt Het Nationale Ballet in 2020 hard getroffen door de gevolgen van de coronapandemie. Op 12 maart moeten van de ene op de andere dag alle Nederlandse theaters sluiten. Het Nationale Ballet zet daarna een uitgebreid online programma op, om zo het contact met het publiek te behouden én uit te breiden, want met name de livestreams worden door veel internationale ‘bezoekers’ bekeken en hogelijk gewaardeerd.

Nieuwe Creative Associates

2020

Nieuwe Creative Associates

Het Nationale Ballet stelt drie nieuwe Young Creative Associates aan: Milena Sidorova, Sedrig Verwoert en Wubkje Kuindersma. Zij zullen vanaf nu regelmatig nieuw werk voor het gezelschap maken.

Stijn Schoonderwoerd algemeen directeur

2021

Stijn Schoonderwoerd

In januari volgt Stijn Schoonderwoerd (1967) algemeen directeur Els van der Plas op. Hij keert daarmee terug bij Nationale Opera & Ballet, want eerder al was hij zakelijk directeur van Het Nationale Ballet en directeur van het Nederlands Philharmonisch Orkest, het vaste orkest van de Nationale Opera.