George Benjamin

Dirigent, componist en ridder

Naar verluidt was George Benjamin de favoriete leerling van Olivier Messiaen. Benjamin liet zich als jongeling niet alleen door Messiaen inspireren maar ook door andere Franse componisten, waaronder Berlioz en Debussy. Ook heeft hij een voorliefde voor Beethoven, Mahler en Ligeti. Seizoen 2017/2018 voert De Nationale Opera zijn nieuwste opera  Lessons in Love and Violance uit.

George Benjamin: 31 januari 1960

  • Belangrijkste werken: Palimpsests, Dream of the Song, Into the Little Hill, Written on Skin and Lessons in Love and Violance.
  • Stroming: modernisme
  • Belangrijkste decoraties: Arnold Schönberg Prize, Commandeur dans l'ordre des Arts et Lettres, Knight Bachelor

Benjamin en de opera
George Benjamin was al 46 jaar toen hij zijn eerste werk voor muziektheater schreef. Het duurde lang voor hij een librettist kon vinden die hem kon inspireren. Zijn ontmoeting met Martin Crimp boorde een nieuwe creatieve ader aan. Na de eerste opera Into the Little Hill (2006) volgde Written on Skin (2012), waarvoor hij de opdracht had gekregen van het Aix-en-Provence Festival. Na het festival is deze opera in meer dan twintig operahuizen uitgevoerd. Lessons in Love and Violence ging in mei 2018 in première bij The Royal Opera House. De Nationale Opera volgt in juni met een reeks voorstellingen als onderdeel van het Holland Festival, waar Benjamin ‘componist in focus’ is.

Jeugd en studie
George William John Benjamin werd geboren op 31 januari 1960 in Londen. Zijn vader was uitgever en zijn moeder ontwerper en antiquair. Hij begon al op zijn zevende met piano spelen en begon ook al snel met componeren; vanaf zijn 13e. Hij kreeg les van pianist/dirigent Peter Gellhorn. Toen hij 16 was, werd hij toegelaten op het conservatorium van Parijs, waar hij compositie studeerde bij Olivier Messiaen en piano bij Yvonne Loriod. Hij maakte zijn studie af aan het King’s College Cambridge, waar hij bij Alexander Goehr studeerde.

Proms
Nog voor Benjamin zijn studie afmaakte, werd zijn orkestwerk Ringed by the Flat Horizon op de Proms van 1980 uitgevoerd, onder leiding van Mark Elder. Benjamin werd daarmee de jongste (nog levende) componist van wie ooit een werk bij de Proms was uitgevoerd. In de jaren die volgden schreef Benjamin een aantal orkestwerken waaronder A Mind of Winter (1981) en  At First Light (1982). Zijn Antara (1986) voor ensemble en electronica was een opdracht ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Centre Pompidou in Parijs.

Benjamin als dirigent
In 1999 dirigeerde Benjamin voor het eerst een opera: Pelléas et Mélisande van Debussy bij La Monnaie in Brussel. Hij dirigeert regelmatig wereldpremières van nieuwe stukken en werkt inmiddels met de beste orkesten in de wereld, zoals voor het London Sinfonietta, het Mahler Chamber Orchestra, het Ensemble Modern de Berliner Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Gedurende seizoen 2002-2003 organiseerde en dirigeerde hij een jaar lang de concertserie voor het London Symphony Orchestra genaamd “By George!”.

Tegenwoordig
Benjamin is de laatste jaren veel bezig met het schrijven van vocale werken en opera’s. Daarnaast geeft hij les in compositie aan het King’s College London. Hij ontvangt opdrachten van over de hele wereld. In  seizoen 2018-2019 legt de Berliner Philharmoniker Foundation een speciale focus op zijn werk. Zeven concerten zullen er gewijd worden aan zijn werken, waarvan drie tijdens Musikfest Berlin. In hetzelfde seizoen vindt ook een grootschalig portret van zijn werk plaats in de nieuwe Elbphilharmonie in Hamburg. In 2017 werd Benjamin geridderd tijdens de Birthday Honours voor zijn verdiensten voor de muziek.