Ezio Bosso

Ezio Bosso

Componist

Ezio Bosso (1971-2020) was een Italiaanse dirigent, componist, pianist en contrabassist. Op zestienjarige leeftijd maakte hij in Lyon zijn debuut als solopianist en -contrabassist, waarna hij zijn studie compositie en dirigeren afrondde aan de muziekacademie van Wenen (Wiener Hochschule).

Tijdens zijn carrière werkte hij als componist, solist, dirigent en lid van kamermuziekensembles samen met een groot aantal prestigieuze muzikale instituten, waaronder Royal Festival Hall (Londen), Sydney Opera House, Palacio de Bellas Artes (Mexico City), Teatro Colón (Buenos Aires), Carnegie Hall (New York), Teatro Regio (Turijn), Houston Symphony Orchestra, Perelada Festival, Teatro Carlo Felice (Genua), LAC Lugano, Auditorium Parco Della Musica (Rome), Lietuvos Fhilarmonija, and St Martin in the Fields (Londen). Hij schreef werken in opdracht van belangrijke operahuizen als de Wiener Staatsoper en Royal Opera House, voor balletgezelschappen als Sydney Dance Company, New York City Ballet en San Francisco Ballet, voor choreografen als Christopher Wheeldon, Edwaard Liang en Rafael Bonchela, en voor theater- en filmregisseurs.

Voor zijn werk ontving Bosso onder andere een Green Room Award – een belangrijke Australische prijs binnen de podiumkunsten – en de Syracuse New York Award.

Laatste update: 27-03-2024