Eun Sun Kim
Kim Tae Hwan

Eun Sun Kim

Muzikale leiding

Eun Sun Kim werd geboren in Seoul en begon haar muzikale opleiding al op jonge leeftijd. Ze studeerde piano en viool voordat ze zich uiteindelijk op dirigeren richtte. Ze behaalde haar bachelor- en masterdiploma's in compositie en directie aan de Seoul National University en vervolgde haar opleiding in Stuttgart, waar ze cum laude afstudeerde. Na het afronden van haar studie won ze in 2008 de eerste prijs op de International Jesús López Cobos Opera Conducting Competition en werkte daarna als assistent-dirigent aan het Teatro Real in Madrid met bekende dirigenten als Jesús Lopez-Cobos, Jiří Bělohlávek en Ivor Bolton.

Met haar talent en toewijding is ze aan het uitgroeien tot een van de meest toonaangevende dirigenten van haar generatie. Ze werd in 2021 door de New York Times uitgeroepen tot beste nieuwkomer in de klassieke muziek. Ze heeft bij vele prestigieuze orkesten, concertzalen en operahuizen over de hele wereld gedirigeerd, waaronder de Lyric Opera of Chicago, Staatsoper Berlin, Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, Teatro alla Scala en de Metropolitan Opera. Ook is Kim een uitgesproken pleitbezorger van muziek van ondervertegenwoordigde componisten, zoals vrouwen en artiesten uit haar geboorteland Zuid-Korea.

In 2021 werd ze benoemd tot muziekdirecteur van de San Francisco Opera, waarmee ze de eerste vrouw is die deze functie bij het orkest bekleedde. Hier leidde ze recentelijk de wereldpremière van John Adams' Antony and Cleopatra, Verdi's La traviata, Puccini's Madama Butterfly en Poulenc's Dialogues des Carmélites. Kim wijdde ook een hele avond aan de muzikale nalatenschap van Giuseppe Verdi in haar one-night-only concert 'Eun Sun Kim Conducts Verdi'. Ze heeft in ieder seizoen van San Francisco Opera een plek gereserveerd voor Verdi-repertoire. Daarnaast is ze ook eerste gastdirigent bij Houston Grand Opera – een aanstelling die met haar benoeming voor het eerst weer bekleed wordt na 25 jaar.

DNO-debuut

13-01-2023