Ermanno Florio

Ermanno Florio

Principal guest conductor

De Canadees-Italiaanse dirigent Ermanno Florio (1954, Carapelle, Italië) studeerde directie aan de Universiteit van Toronto (Canada) bij Sir Andrew Davis. Hij vervolgde zijn opleiding aan de beroemde Toho Gakuen Muziekschool in Japan, en bij Franco Ferrara en Sergiu Celibidache. Ermanno Florio werkt sinds 1977 als dirigent van symfonische muziek, opera en ballet. Hij heeft vele opera’s en balletten in vrijwel alle grote operahuizen en theaters gedirigeerd, waaronder het Teatro alla Scala (Milaan), The Royal Opera House (Londen),  Opéra Bastille (Parijs), The Metropolitan Opera (New York) en The Kennedy Center (Washington).
Van 1985 tot 1990 was Florio als dirigent/muzikaal leider verbonden aan het Nationale Ballet van Canada. In 1992 volgde de aanstelling tot muzikaal directeur bij het Houston Ballet, en van 1998 tot 2001 was hij als muzikaal leider verbonden aan American Ballet Theatre. Sinds 2004 is hij muzikaal leider van het Houston Ballet, dat hij combineerde met het muzikaal leiderschap bij Het Nationale Ballet. Ermanno Florio is ook  actief als gastdirigent.
Florio was tot 2013 hoofd van de muzikale staf van Het Nationale Ballet en dirigeerde een groot aantal producties bij Het Nationale Ballet, waaronder vrijwel alle avondvullende klassiek-romantische balletten. Sinds 2013 is hij aan het gezelschap verbonden als principal guest conductor.