Giuseppe Mengoli

Giuseppe Mengoli

Junior assistent-dirigent

De Italiaanse dirigent en violist Giuseppe Mengoli (1993) begon zijn carrière als dirigent op negentienjarige leeftijd, nadat zijn leiderschapskwaliteiten als concertmeester van zowel jeugd- als professionele orkesten door verschillende gerenommeerde dirigenten werd opgemerkt.

Mengoli voltooide zijn studie viool met de onderscheiding cum laude en een bijzondere vermelding. Daarna behaalde hij zijn masterdiploma in Kamermuziek in Italië, en voltooide zijn master in viool met de hoogste onderscheiding aan de Hochschule für Musik in Würzburg bij Tianwa Yang. Als concertmeester en violist speelde hij in verschillende orkesten zoals het Gustav Mahler Jugendorchester, het Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, het Berliner Camerata en het Solistes Européens Luxembourg, en in de meest prestigieuze zalen in Europa zoals Philharmonie Berlin, Konzerthaus Berlin, Musikverein, Het Concertgebouw Amsterdam, Lucerne Festival en La Scala. Tussen 2014 en 2018 werkte hij als assistent bij Oleg Caetani, John Axelrod en Valery Gergiev en bij verschillende andere instellingen en orkesten, waaronder Real Orquesta Sinfonica de Sevilla, Oslo Opera House, Mariinsky Theatre, LaVerdi Symphony Orchestra en London Covent Garden. In 2018 maakte hij zijn debuut als dirigent bij het Gustav Mahler Jugendorchester in Bad Schandau. Mengoli studeert momenteel orkestdirectie aan de prestigieuze Hochschule für Musik Franz Liszt in Weimar, onder begeleiding van Nicolás Pasquet. Als onderdeel van zijn studie dirigeert hij regelmatig orkesten als de Staatskapelle Weimar, Jenaer Philarmonie en de Göttinger Symphoniker en blijft hij een dubbele carrière uitbouwen als dirigent en violist.

In 2021 werd Mengoli uit 319 kandidaten vanuit heel Europa geselecteerd voor de positie van junior assistent-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Als junior assistent-dirigent zal hij chef-dirigent Lorenzo Viotti, die in seizoen 2021-2022 zijn opwachting maakt, ondersteunen bij diens producties.

CV