Wie is wie in de opera Giulio Cesare?

Het verhaal van Händels opera Giulio Cesare is verzonnen, maar wist je dat Händel bij het schrijven van de opera wel gebruik maakte van echte historische personages, zoals Caesar, Cleopatra en Ptolemaeus? Händel schreef de opera in het Italiaans, waardoor de namen iets anders zijn dan wij gewend zijn, maar de personages hebben echt bestaan. Wie zijn deze personages en wat maken ze mee in de opera?

Giulio Cesare buste

In de opera Giulio Cesare

Wie is Cesare?

Cesare is de grote veldheer en staatsman van het Romeinse Rijk en gaat, nadat hij zijn Romeinse tegenstander  Pompeo heeft verslagen, naar Egypte. Hier ontmoet hij Cleopatra, de koningin van Egypte, die graag met hem wil trouwen om zo het Egyptische Rijk te versterken. Cleopatra vermomt zich als de jonge vrouw Lidia en Cesare raakt meteen overdonderd door haar schoonheid.

Tolomeo, broer en rivaal van Cleopatra, besluit ten strijde te trekken tegen het leger van zijn zus, om zo de alleenheerschappij in Egypte te verkrijgen. Wanneer Cleopatra hoort dat de vijand nadert, onthult zij haar ware aard en roept Cesare op om te vluchten, maar Cesare belooft zijn steun aan Cleopatra. Wanneer Cleopatra’s paleis wordt omsingeld en Cesare aan het leger van Tolomeo tracht te ontkomen, springt hij van een klif. Iedereen waant hem dood, maar wanneer hij toch ineens op het strijdtoneel verschijnt, belooft hij Cleopatra om Tolomeo’s leger te verslaan. Nadat hij hierin is geslaagd, en Tolomeo is gedood door de zoon van Pompeo, maken een zegevierende Cesare en Cleopatra samen hun intocht in de stad Alexandrië. Cesare roept Cleopatra uit tot de enige koningin van Egypte en belooft dat hij haar land zal blijven steunen. De twee verklaren elkaar openbaar hun liefde en het volk is blij met hun geluk en dankbaar dat ze hebben gezorgd voor vrede in Egypte.

Cleopatra buste

In de opera Giulio Cesare

Wie is Cleopatra?

Cleopatra is de koningin van Egypte. Ze regeert het land samen met haar broer Tolomeo, maar er is weinig onderling vertrouwen en ze zijn beiden constant op zoek naar meer macht. Ondertussen gaat het slecht met het Egypte: er heerst honger en er zijn politieke conflicten. Wanneer Cleopatra hoort dat Cesare naar Egypte komt, besluit ze hem te verleiden, in de hoop dat dit haar positie in het Egyptische Rijk zal versterken. Ze vermomt zich als de jonge vrouw Lydia en Cesare valt als een blok voor haar. Ondertussen bindt Tolomeo de strijd aan met Cleopatra’s leger.

Wanneer het paleis omsingeld wordt door het leger van Tolomeo, doet Cleopatra haar vermomming af en roept Cesare op om te vluchten. Cesare springt van een klif en de strijd tussen Cleopatra en Tolomeo barst los. Tolomeo verslaat zijn zus en de Romeinen die haar bondgenoten zijn en geeft opdracht Cleopatra terecht te stellen. Maar Cesare is niet dood en verschijnt ineens op het strijdtoneel. Hij belooft Cleopatra om Tolomeo’s leger te verslaan, en voegt de daad bij het woord. Tolomeo zelf wordt ondertussen door Sesto, de zoon van Pompeo, in een wraakactie vermoord. Cesare roept vervolgens de overwinning uit en kroont Cleopatra tot de enige koningin van Egypte.

Tolomeo buste

In de opera Giulio Cesare

Wie is Tolomeo?

Tolomeo is de broer en echtgenoot van Cleopatra en de koning van Egypte. Wanneer hij hoort dat Cesare de veldslag tegen Pompeo heeft gewonnen zonder hem te hebben gedood, onthoofdt Tolomeo Pompeo en presenteert het hoofd aan Cesare. Maar Cesare is helemaal niet blij met dit cadeau. Hij had namelijk aan Cornelia, de vrouw van Pompeo, beloofd om haar man te sparen.  Wanneer Tolomeo hoort dat Cleopatra en Cesare  verliefd zijn, vreest hij een huwelijk dat zijn eigen heerschappij in gevaar dreigt te brengen. Tolomeo probeert een aanslag te plegen op Cesare, maar dit mislukt.

Sesto, de zoon van Pompeo en Cornelia, zint op wraak op Tolomeo. Tolomeo heeft namelijk niet alleen Sesto’s vader vermoord, maar hij probeert ook zijn moeder te versieren. Uiteindelijk slaagt hij erin Tolomeo te vermoorden.

Wie is Cornelia?

IN DE OPERA GIULIO CESARE

Cornelia heeft, in tegenstelling tot de andere personages op deze pagina, niet echt bestaan, maar is waarschijnlijk gebaseerd op verschillende mensen die wel echt hebben bestaan. In Händels opera is haar verhaal als volgt:

Cornelia is de vrouw van Pompeo en de moeder van Sesto. Wanneer Cesare de veldslag tegen Pompeo wint, smeekt Cornelia Cesare om zijn leven te sparen, wat hij ook doet.  Maar Tolomeo wil indruk maken op de Romeinse keizer en onthoofdt Pompeo. Hij laat het hoofd presenteren aan Cesare. Curio, assistent van Cesare, belooft Cornelia dat hij wraak zal nemen, in de hoop dat zij met hem zal trouwen. Zij slaat zijn aanbod af, want ze is te bedroefd; de dood van een ander kan haar pijn niet verlichten. Ook Sesto zweert de dood van zijn vader te wreken. Cornelia en Sesto gaan naar het Egyptische paleis voor een ontmoeting met Tolomeo. Tolomeo is onder de indruk van Cornelia’s schoonheid, maar hij had haar al beloofd aan zijn beste veldheer, Achilla. Achilla doet er alles aan om Cornelia over te halen hem te accepteren, maar ook nu weigert ze. Bij zijn vertrek probeert ook Tolomeo haar voor zich te winnen, maar Cornelia wijst ook hem af. Wanneer Sesto ziet dat Tolomeo zijn moeder probeert te versieren, ontvlamt hij in razernij en vermoordt hij Tolomeo.

Stamboom

Stamboom van de verschillende personages in de opera Giulio Cesare

  • Giulio Cesare is van 16 januari t/m 5 februari 2023 te zien bij De Nationale Opera.