Speeldata

23 mei 2022

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal

Duur

1:15, geen pauze

Tickets

vanaf € 10

Calmer Roos

Duik samen met Calmer Roos in Der Freischütz

Met Carl Maria von Weber’s Der Freischütz zitten we tot ons nek in de identity politics. Diep in het Duitse Woud gesitueerd, vormt dit stuk het startschot voor de Duitse opera als genre. En zelfs vóór zijn première, werd het werk al gebruikt voor groepsgevoel, nationaal bewustzijn en gezamenlijk beleefde eigenwaarde.

Toch is Der Freischütz eerst en vooral een geniaal muziekstuk, en had het nooit zo gebruikt kunnen worden voor buitenmuzikale agenda’s als Von Weber niet tijdens het schrijven vanuit een diep doorvoelde noodzaak de bekende operavormen grondig op de schop had genomen. Alles aan Der Freischütz is anders, en eigen. Verhaal en atmosfeer zijn specifiek Duits – maar ook de klank is een wereld op zichzelf. Hier begint niet alleen de Duitse opera, maar ook de Romantiek.

De vraag is: hoe dan? Bij Opera Sessions komt het allemaal langs. We luisteren huiverend Webers geniale invallen, en komen er achter wat er zo geniaal, zo nieuw, zo Duits, en zo on-Italiaans aan was. En over identiteit en muziek raken we natuurlijk nooit uitgepraat, helemaal bij deze nieuwe productie van DNO, die directe confrontatie met het onderwerp aangaat.

Beleef het mee bij Opera Sessions, met Calmer Roos aan de piano en op het podium, met verhalen, voorbeelden en audiofragmenten.  

 

Bestel kaarten

loading Tickets worden geladen...
foto
foto
foto
NOB visual

Opera & ballet online

Nooit genoeg van opera? Ontdek meer dan 2.584 uur aan:

  • aria's en operafragmenten

  • achter de schermen video's

  • interviews & artikelen