Speeldata

10 mei

Locatie

IJburg College, Theaterzaal

Duur

1:40, incl. inleiding en nagesprek

Tickets

vanaf € 7,50

For a Look or a Touch

Oordelen en veroordeeld worden

Helaas is de voorstelling van 5 mei komen te vervallen. Kaartkopers worden hiervan op de hoogte gebracht. Wel kunt u nog reserveren voor de voorstelling op 10 mei in het IJburg College.

De filmvertoning van een aangrijpende korte kameropera, over een relevant thema: oordelen en veroordeeld worden. De Nationale Opera presenteert een videoregistratie van de opera zoals deze is geregisseerd door Wim Trompert. De avond wordt omlijst door een inleiding en een nagesprek, in samenwerking met De Balie.

For a Look or a Touch gaat over de vervolging van homoseksuelen in nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een oude man, overlever van de Holocaust, herinnert zich zijn vermoorde geliefde. In zijn verbeelding wordt deze herinnering tastbaar en zijn we als kijker getuige van een bijzondere liefde in een tijd dat deze verboden was.

Componist Jake Heggie en schrijver Gene Scheer baseerden hun korte opera onder meer op de documentaire Paragraph 175 en het dagboek van Manfred Lewin, een Joodse homoseksueel die met zijn familie in Auschwitz werd vermoord. De Nationale Opera maakte in coronatijd een videoregistratie van deze voorstelling, in de regie van Wim Trompert. Ter gelegenheid van de nationale dodenherdenking en Bevrijdingsdag wordt die video dit jaar twee keer in Amsterdam vertoond, in samenwerking met De Balie en het IJburg College.

Voorstellingsinformatie

For a Look or a Touch  Jake Heggie

Libretto  Gene Scheer

Regie  Wim Trompert
Muzikale instudering  Maurice Lammerts van Bueren
Viool  Maria Paula Majoor
Cello  Arno van der Vuurst
Fluit  Ilonka Kolthof
Klarinet  Levan Tskhadadze
Beeldregie  Doesjka van Hoogdalem
Video ontwerp  Mónica Hernandez

Zang en spel  Alexander Oliver, Agris Hartmanis

For a Look or a Touch
Foto: Doesjka van Hoogdalem
For a Look or a Touch
Foto: Doesjka van Hoogdalem
De Balie

Samenwerking De Balie

De Balie verzorgt een inleiding en een nagesprek bij de voorstelling. De avond zal worden ingeleid door regisseur Wim Trompert. En na afloop gaan we onder leiding van programmamaker Isabel Sheridan met verschillende sprekers in gesprek over belangrijke thema’s die in de voorstelling worden uitgelicht. Hoe zit het vandaag de dag met de LHBTQIA+ emancipatie in Nederland en in Europa? Wat valt er te vieren? En voor welke ontwikkelingen moeten we waken?

Enorme uitdrukkingskracht

De Nationale Opera voerde deze voorstelling eerder uit in het kader van de Dodenherdenking op 4 mei 2017 en 2018. Operawebsite Opera Nederland schreef daarover in 2017: 

For a Look or a Touch is een aangrijpend werk met een enorme uitdrukkingskracht. De herinneringen, het gevecht, de gelukkige tijd, de teleurstellingen, de gruwelijkheden, laag voor laag wordt de identiteit afgepeld. (…) Het ontroerende verhaal wordt door Heggie ondersteund met veilige, toegankelijke, melodische, maar tevens boeiende en soms excentrieke muziek.”

Bestel kaarten

Helaas is de voorstelling van 5 mei komen te vervallen. Kaartkopers worden hiervan op de hoogte gebracht. Wel kunt u nog reserveren voor de voorstelling op 10 mei in het IJburg College.

loading Tickets worden geladen...