Speeldata

24 januari t/m 24 april 2021

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Online

Duur

1:22

Tickets

n.v.t.

Petite messe solennelle

Lang nadat hij zijn succesvolle operacarrière vaarwel had gezegd, schreef Gioacchino Rossini zijn Petite messe solennelle. Een mis vol dramatiek, ontroering, grote gebaren en ingetogen momenten. Andrea Battistoni, bij wie het Italiaanse operarepertoire in het bloed zit, voert het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Koor van De Nationale Opera en vier jonge topsolisten aan in deze concertante stream.

 

‘Kleine plechtige mis’ met jonge topsolisten

Rossini, bekend geworden met zijn talloze komische opera’s, liet ook in de keuze voor de titel van dit werk zijn gevoel voor humor blijken Zo is zijn ‘kleine plechtige mis’ in werkelijkheid allesbehalve ‘petite’. Met een lengte van meer dan een uur, een groot koor, vier solisten en – althans in de door de componist zelf georkestreerde versie die DNO presenteert – een voltallig symfonieorkest, is menig kerk te klein voor dit grootschalige meesterwerk.

'Kleine plechtige mis' met jonge topsolisten

Jonge topsolisten

De jonge Italiaanse topdirigent Andrea Battistoni (in 2017 La bohème bij DNO) geeft in deze uitvoering leiding aan het Koor van De Nationale Opera, het Nederlands Philharmonisch Orkest en vier solisten die ‘rising stars’ zijn aan het internationale operafirmament: Ying Fang (eerder Susanna in de online Le nozze di Figaro), Katia Ledoux (eerder Geneviève in Pelléas et Mélisande), Levy Sekgapane (die in 2015 de Belvedere Zangwedstrijd won op het podium van Nationale Opera & Ballet) en Frederik Bergman, een zanger uit De Nationale Opera Studio.

Grootschalig project vol uitdagingen

Deze uitvoering is een muzikale onderneming van formaat, vooral in tijden waarin dit soort projecten niet of nauwelijks mogelijk zijn. Deze stream delen we gratis met het publiek om in het hart van de tweede lockdown te laten zien wat we zo ontzettend missen: de grootschaligheid en verbindende kracht van onze kunstvorm

Credits

Muzikale leiding

Andrea Battistoni

Instudering Koor

Ching-Lien Wu

Orkest

Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest

Koor

Koor van De Nationale Opera

Sopraan

Ying Fang

Alt

Katia Ledoux

Tenor

Levy Sekgapane

Bas

Frederik Bergman

Nederlands Philharmonisch Orkest

Nederlands Philharmonisch Orkest

Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt op het hoogste niveau grootse symfonieën van componisten als Mahler, Brahms en R. Strauss. Het orkest is regelmatig te horen in Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam, maar ook in andere concertzalen speelt het orkest altijd met veel plezier. Als het orkest van De Nationale Opera wordt het orkest internationaal gerekend tot een van de beste operaorkesten.

Petite Messe Solennelle
in de media
Lovende reacties

Deze Petite messe klinkt als een klok. Heerlijk!

26 januari

Het koor laveerde meteen prachtig tussen de opera-achtige delen en de meer kerkelijke.

27 januari

Prachtige muziek, prachtige uitvoering... Al na de openingsmaten geef je je gewonnen

26 januari
van ons publiek

Wat een prachtige uitvoering en wat een steengoed koor is het toch!

- Maarten

Indrukwekkend, bijzonder hoe ondanks de grote afstand tussen de zangers en de orkestmusici toch tot zo'n prachtige interpretatie is gekomen.

- Helga

One of the most beautiful and gripping concerts I've ever attended digitally. There were tears in my eyes at the very end. <3

- Kees

Opera online

Nooit genoeg van opera? Ontdek meer dan 3.487 uur aan:

  • achter de schermen video's

  • interviews & artikelen

  • fragmenten

  • quizzen & games

Opera online