Speeldata

November 2019

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

4:45, inclusief 2 pauzes

Tickets

nvt

Die Walküre

Het conflict tussen macht en liefde

Nog eenmaal, nu écht voor de allerlaatste keer, is Die Walküre te zien – het meest aansprekende tweede deel uit ‘de Ring’ – in de legendarische enscenering van Pierre Audi. Een vurig spektakel rondom goden, halfgoden en stervelingen.

Het conflict tussen macht en liefde

Nog eenmaal, nu écht voor de allerlaatste keer, is Die Walküre te zien – het meest aansprekende tweede deel uit ‘de Ring’ – in de legendarische enscenering van Pierre Audi. Een vurig spektakel rondom goden, halfgoden en stervelingen.

Op onovertroffen wijze toont Die Walküre het fatale conflict tussen macht en liefde, het grote thema van Wagners Ring des Nibelungen. Met Die Walküre, de eerste dag van zijn ‘Buhnenfestspiel’, maakte Wagner een reuzensprong van het voorspel Das Rheingold naar de daadwerkelijke handeling.

Goden met verlangens

Het meeslepende drama biedt personages met wie we ons moeiteloos kunnen identificeren, zinderende muziek en vurig spektakel. Die Walküre vormt als het ware het menselijk hart van Wagners mythische vierluik. De goden blijken menselijk in hun verlangens en de gedoemde liefde van Wotans bastaardkinderen Sieglinde en Siegmund wordt in dit deel bezegeld. Wotans dochter Brünhilde – een van de Walküren – wordt door hem gestraft als ze het liefdespaar te hulp wil komen. Ze verliest haar goddelijke status en daarmee haar onsterflijkheid. Omringd door een vuurzee slaapt Brünhilde tot een held haar wakker zal kussen.

Die walküre

Bekijk de trailer!

Trailer Die Walküre

Team en cast

Marc Albrecht

Een van de vele bijzonderheden van deze enscenering van Die Walküre is het orkest dat niet is weggestopt in de bak maar deel uitmaakt van het toneelbeeld. Voor het eerst dirigeert DNO’s chefdirigent Marc Albrecht Die Walküre, een langgekoesterde wens van hem. Voor deze laatste opvoeringen stelde DNO een topcast samen met enkele van de beste Wagner-solisten van vandaag.

Set

Met het prachtige decor van George Tsypin en de kostuums van Eiko Ishioka.

Eva-Maria Westbroek

Over Eva-Maria Westbroek schreef de Volkskrant (2017): ‘Ze is niet alleen Nederlands visitekaartje in de internationale operawereld – ze zingt in de grootste huizen, van The Met in New York tot Covent Garden in Londen – de sympathieke sopraan is enorm geliefd.’ Bij De Nationale Opera debuteerde ze op sensationele wijze in Lady Macbeth van Mtsensk, waarna de drukbezette zangeres terugkeerde voor onder meer La fanciulla del West, Les Troyens, Manon Lescaut, Wozzeck en La forza del destino. Met de rol van Sieglinde verwierf zij internationale faam.

Podcast Die Walküre

Door: Jan Van den Bossche