Speeldata

Deze productie was te zien in januari 2019

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote Zaal

Duur

2:50, 1 pauze

Tickets

nvt

Vrouw met groene achtergrond

Moed triomfeert

Vivaldi’s allegorische oratorium Juditha Triumphans met zijn spannende plot behoort tot de stukken die niet voor het theater geschreven zijn. En toch leent het zich uitstekend voor een enscenering.

Moed triomfeert

Het verhaal van Juditha Triumphans

Het verhaal van Juditha Triumphans komt uit het apocriefe Bijbelboek Judith. De Joodse stad Bethulia wordt belegerd door de Assyriërs. Hun legeraanvoerder Holofernes krijgt bezoek van de mooie Judith, een jonge weduwe. Zij smeekt hem om medelijden; hij raakt onder haar bekoring. Na een weelderig banket met veel wijn valt Holofernes in slaap. Judith onthoofdt hem en keert triomfantelijk terug naar Bethulia. Schilders als Giorgione, Caravaggio, Gentileschi en Allori lieten zich door Judiths moedige actie inspireren tot dramatische taferelen.

Internationale faam

Juditha Triumphans is door Vivaldi oorspronkelijk gecomponeerd voor de meisjes van het Venetiaanse Ospedale della Pietà, een weeshuis dat internationale faam genoot vanwege de superieure muziekopleiding. Het koor heeft een belangrijk aandeel; het orkest is kleurrijk geïnstrumenteerd, wat past bij de feestelijke aanleiding: de overwinning op de Turken door de Venetianen in 1716. De taal is Latijn.

Juditha Triumphans is een nieuwe productie in regie van Floris Visser (Fortress Europe in OFF 2017) die voor het eerst een DNO-productie in Nationale Opera & Ballet ensceneert. De dirigent Andrea Marcon is een vooraanstaand barok- en met name Vivaldi-specialist. Bij DNO leidde hij eerder Händels Ariodante. Zijn eigen ensemble, La Cetra Barockorchester Basel, is hier voor het eerst te gast.

Ruine met mensen

Gaëlle Arquez

De Franse mezzosopraan Gaëlle Arquez (DNO-debuut) vertolkt de rol van Juditha. Zij is een van de ‘rising stars’ op operagebied en zingt wereldwijd in de belangrijkste theaters met een heel gevarieerd repertoire dat titels omvat als Xerxes, L’incoronazione di Poppea, Teseo, Così fan tutte, Idomeneo, Armide (Gluck), Carmen, Pelléas et Mélisande, Le Comte Ory en Norma. Bij de Victoires de la Musique 2011 werd zij geëerd als ‘Révélation Lyrique’.

La Cetra Barockorchester Basel

La Cetra Barockorchester werd in 1999 opgericht door Peter Reidemeister, de toenmalige directeur van de Schola Cantorum Basiliensis en is vernoemd naar Antonio Vivaldi’s Vioolconcert op. 9. Het orkest is gespecialiseerd in oude muziek en begeleidt regelmatig opera’s bij het Theater Basel. Andrea Marcon is sinds 2009 chef-dirigent. Onder zijn leiding is het orkest uitgegroeid tot een van de voornaamste oude muziekorkesten. 

Ruine met veel mensen, vrouw staat alleen binnen, groep mensen staat buiten

Vivaldi’s Juditha is een gewaagde enscenering met een geweldig orkest“ (...) Dat Gaëlle Arquez een overtuigende Juditha neerzet staat buiten kijf.

21 juni

Laat DNO zuinig zijn op eigen kweek uit de operastudio, Polly Leech.

21 juni