Nina Tonoli
Foto: Sebastien Galtier

Nina Tonoli

Tweede solist

Nina Tonoli is geboren in Gent (België). Op haar negende begon ze met amateurballetlessen; eigenlijk te laat, zegt ze zelf. Toch werd ze op haar twaalfde aangenomen aan de Koninklijke Balletschool in Antwerpen. Tijdens een zomercursus van de Britse Royal Ballet School ontving ze als vijftienjarige een beurs om haar opleiding aan deze prestigieuze academie te vervolgen. Na haar afstuderen in 2013 werd ze door Manuel Legris – artistiek directeur van het Wiener Staatsballett en voormalig étoile van het Ballet de l’Opéra national de Paris – aangenomen als lid van het corps de ballet van het Wiener Staatsballet. Een jaar later al werd ze benoemd tot halfsoliste en in 2016 tot soliste. Sinds 2019 maakt Nina deel uit van het danserstableau van Het Nationale Ballet, in de rang van tweede soliste.

In 2009 ontving ze de tweede prijs en de ‘special prize’ tijdens de Chausson d’Or-competitie in Parijs. In 2011 kreeg ze de Britse Ballet Association Award en na haar afstuderen aan de Royal Ballet School ontving ze in 2013 een Award of Excellence.

CV

Bij Het Nationale Ballet sinds: 
2019


Geboorteplaats: 
Gent


Loopbaan bij Het Nationale Ballet: 
Tweede soliste (2019)


Opleiding: 
2005 Koninklijke Balletschool Antwerpen; Zomercursus Britse Royal Ballet School en vervolgens een opleiding aan deze prestigieuze academie; 2013 afgestudeerd met een eervolle vermelding aan de Britse Royal Ballet School.


Carrière: 
2013/2014 Wiener Staatsballett, 2016 tweede soliste.


Prijzen: 

  • 2013: Award of Excellence (na afstuderen aan de Royal Ballet School)
  • 2011: Britse Ballet Association Award
  • 2009: Tweede prijs en ‘special prize’, Chausson d’Or-competitie in Parijs