Maria Chugai
Foto: Sebastien Galtier

Maria Chugai

Tweede solist

Maria Chugai werd geboren in Donetsk, in een gezin dat bestond uit grote kunst- en muziekliefhebbers. Nadat ze voor het eerst De Notenkraker had gezien, begon ze op vijfjarige leeftijd met ballet op de Vadim Pisarev Choreographic School, en werd ze door de toelatingscommissie geprezen om haar natuurlijke muzikaliteit en expressiviteit. Tijdens een zomerballetkamp in Noorwegen werd Maria opgemerkt door professor Irina Trofimova van de prestigieuze Vaganova Academie in Sint-Petersburg. Trofimova stelde voor dat ze daar auditie zou komen doen.

Op dertienjarige leeftijd werd Maria toegelaten tot de vierde klas van de Vaganova Academie. Tijdens haar studietijd deed ze mee aan een gezamenlijke voorstelling van de Royal Ballet School en de Vaganova Academie in Londen, waar ze de Pas d'Esclave in Le Corsaire danste. Op zeventienjarige leeftijd, net voor haar afstuderen, werd ze door Altynai Asylmuratova, de toenmalige rector, uitgekozen om de hoofdrol te dansen in De Notenkraker –  een zeldzame en grote verantwoordelijkheid voor een student. Maria studeerde cum laude af en kreeg een contract aangeboden bij het Marijinski Ballet, waar ze tijdens haar tweede seizoen werd gepromoveerd tot coryphée. Tevens won Maria de tweede prijs van de prestigieuze Vaganova-Prix Competitie in 2006.

Maria’s repertoire bij het Marijinski Ballet omvatte solorollen in klassiekers als The Sleeping Beauty, Het Zwanenmeer, Raymonda, Don Quichot, Le Corsaire, hoofd- en solorollen in het Balanchine-repertoire waaronder in Serenade, The Four Temperaments, Diamonds, Theme and Variations, en rollen in andere werken die voor het gezelschap gecreëerd werden.

In 2009 trad Maria toe tot Het Nationale Ballet, waar ze haar repertoire uitbreidde met rollen als Myrtha in Giselle, Koningin der Dryaden en Mercedes in Don Quichot, Clemence in Raymonda, Louise in Notenkraker & Muizenkoning, Olympia in La Dame aux Camélias en Zwaantje in Coppelia. Ook vertolkte ze meerdere solorollen in de balletten van Balanchine, Van Manen, Van Schayk, Van Dantzig, Wheeldon, Ratmansky, Brandsen, Pastor en andere toonaangevende choreografen.

Vanaf 2016 vervolgde ze haar opleiding aan de Vaganova Academie met een bachelor Pedagogiek. Momenteel volgt ze een masteropleiding in diezelfde studie.

In 2014 en 2015 nam Maria als choreograaf deel aan New Moves.

CV

Bij Het Nationale Ballet sinds: 
2009


Geboorteplaats: 
Donetsk (toenmalige Sovjet Unie, nu Oekraïne)


Loopbaan bij Het Nationale Ballet: 
tweede solist (2022), grand sujet (2014), coryphée (2009)


Danste eerder bij: 
Marijinski Ballet, voorheen Kirov Ballet (Sint-Petersburg, Rusland).


Opleiding: 
Studeerde met een eervolle vermelding af bij Vaganova Academie (Sint-Petersburg, Rusland) en danste in haar laatste opleidingsjaar al hoofdrollen in De Notenkraker en La Bayadère; behaalde in 2020 haar Bachelor-diploma als balletmeester/docent aan de pedagogische faculteit van de Vaganova Academie en volgt er op dit moment het Master’s/PhD-programma.


Prijzen: 

  • 2006: 2de prijs in de International Ballet Competition Vaganova-Prix (St Petersburg, Rusland)
  • 2000: 2de prijs in de Internationale balletcompetitie in Tallinn (Estland), categorie junior groep