Joseph Massarelli
Foto: Sebastien Galtier

Joseph Massarelli

Tweede solist

Joseph Massarelli is geboren en getogen in Elk Grove Village, Illinois en studeerde van 2010 tot zijn afstuderen in 2014 aan The Chicago Academy for the Arts. Als student aan The Academy trainde Joseph klassiek ballet, modern, jazz, pas de deux, repertoire en choreografie. Naast zijn basistraining werkte hij ook nauw samen met het hoofd van het dansdepartement, Randy Duncan, en hielp hij de studenten van The Academy met het opvoeren van zijn werk. Gedurende zijn tijd aan The Academy danste Joseph talloze werken van Randy Duncan, Johnathan Alsberry en nog vele andere choreografen. Naast de training die hij op de school kreeg, nam hij ook deel aan vele zomerprogramma's in New York City, Londen, Amsterdam, Houston en Salt Lake City.

In het laatste jaar van zijn opleiding aan The Academy kwalificeerde Joseph zich voor de Youth America Grand Prix Finals in New York City, waar hij een aanbod kreeg om deel te nemen aan de zomercursus van de Nationale Balletacademie in Amsterdam. Na zijn deelname aan de zomercursus kreeg Joseph een positie aangeboden als gaststudent aan de Nationale Balletacademie waar hij zijn training in klassiek ballet, modern, repertoire en partnering voortzette. Na de laatste uitvoering van de eindejaarsvoorstelling kreeg Joseph een contract aangeboden bij de Junior Company van Het Nationale Ballet. Eén jaar later maakte hij de overstap naar het grote gezelschap in de rang van élève.

Sinds zijn toetreding tot het gezelschap heeft Joseph hoofdrollen gedanst in balletten van onder andere George Balanchine, Alexei Ratmansky, William Forsythe en David Dawson. In 2019 werd Joseph grand sujet bij het gezelschap. Hij gaf aan te willen blijven werken met een breed scala aan choreografen en artiesten. Er is nog zoveel dat hij wil bereiken en hij hoopt op alle mogelijke manieren terug te kunnen blijven geven aan de kunsten. Na afloop van de première van Dawson in december 2022 - waarin Joseph in de wereldpremière van Legacy Variations danste en in The Four Seasons van David Dawson - werd hij gepromoveerd tot tweede solist. 

Laatste update: 09-12-2022

CV

Bij Het Nationale Ballet sinds: 
2015


Geboorteplaats: 
Elk Grove Village Illinois (Verenigde Staten)


Loopbaan bij Het Nationale Ballet: 
tweede solist (2022), grand sujet (2019), coryphée (2017), élève (2016), Junior Company (2015).


Opleiding: 
Chicago Academy for the Arts (Verenigde Staten), Nationale Balletacademie (Amsterdam, Nederland).


Prijzen: 

  • 2019 en 2020: Critics’ Choice, eervolle vermeldingen in de categorie Outstanding Performance by a Male Dancer
  • 2017: Critics’ Choice, geëerd voor zijn optreden in het ballet Citizen Nowhere
  • 2014: 1ste prijs in de categorie modern’ en de 2de prijs in de categorie klassiek’ in de Youth America Grand Prix (Verenigde Staten)
  • 2014: Grand Prix in de regional competition (Verenigde Staten)