Jan Spunda
Foto: Jan Willem Kaldenbach

Jan Spunda

Grand sujet

Jan Spunda is geboren in Ostrava in de Tsjechische Republiek. Van 2009 tot 2014 studeerde hij aan het Janáček Conservatory in Ostrava. Hierna vertrok hij naar Londen om zijn balletopleiding te vervolgen aan de English National Ballet School, onder leiding van artistiek directeur Samira Saidi.   

 Na zijn afstuderen in 2017, begon Jan zijn professionele danscarrière bij het Bayerisches Staatsballett, waar hij twee seizoenen danste tot hij in augustus 2019 toetrad tot het corps de ballet van Het Nationale Ballet. In 2021 werd hij gepromoveerd tot coryphée en in 2022 tot grand sujet.  

 Jan won diverse prijzen. Zo behaalde hij de derde plaats tijdens de Tallinn International Ballet Competition in 2014 en werd hij eveneens derde tijdens de finale van de Youth America Grand Prix (YAGP) in New York. Tijdens deze laatste competitie, werd hem de Outstanding Artistry Award van het Britse tijdschrift Dance Europe toegekend.  

 

CV

Geboorteplaats: 

Ostrava (Tsjechië)


Bij Het Nationale Ballet sinds: 

2019


Loopbaan bij Het Nationale Ballet: 

Grand sujet (2022), coryphée (2021), corps de ballet (2019)


Danste eerder bij:

Bayerisches Staatsballet


Opleiding: 

Janáček Conservatorium, Praag (Tsjechië), English National Ballet School, Londen (Verenigd Koninkrijk)


Prijzen: 

  • 2017: Youth America Grand Prix, New York (Verenigde Staten), derde prijs en ‘outstanding artistry award’ (Dance Europe magazine)