James Stout
Foto: Sebastien Galtier

James Stout

Eerste solist

Het is via de Argentijnse tangodansclub van zijn ouders dat de Canadees-Britse James Stout (Calgary) geïnteresseerd in dans raakte. Al jong schoot hij als danspartner te hulp tijdens de milonga’s (dansavonden), daarna nam hij lessen in onder meer ballroom en ballet. Op zijn dertiende belandde hij – “omdat ze jongens nodig hadden” – op de school van het Alberta Ballet.

Later studeerde James bij het Goh Ballet in Vancouver, waar hem een harde, volledig Chinees-georiënteerde leerschool wachtte; een periode die hem naar eigen zeggen heeft gevormd. Het laatste jaar van zijn opleiding volgde hij aan The Royal Ballet School in Londen.

In 2007 koos hij, onder meer uit grote bewondering voor voormalig stersoliste Sofiane Sylve, voor Het Nationale Ballet, waar hij in 2012 werd bevorderd tot tweede solist. Sinds 2018 is James eerste solist van ons gezelschap; zijn promotie volgde direct op zijn vertolking van de rol van Tristan in David Dawsons Tristan + Isolde. James behaalde de finales van balletcompetities in Varna, Hong Kong en Beijing.

CV

Bij Het Nationale Ballet sinds: 
2007


Geboorteplaats: 
Calgary (Canada)


Loopbaan bij Het Nationale Ballet: 
Eerste solist (2018), tweede solist (2012), coryphee (2011), corps de ballet (2008), adspirant (2007).


Opleiding: 
Goh Ballet Academie (Vancouver, Canada), Royal Ballet School (Londen, Verenigd Koninkrijk).