Constantine Allen
Foto: Sebastien Galtier

Constantine Allen

Eerste solist

Constantine Allen (Indianapolis, Verenigde Staten) verhuisde nog voor zijn eerste verjaardag naar Hawaï. Daar zag hij toen hij vier jaar was de musical Cats en was op slag betoverd: toen het doek viel, wist hij: ‘Ik wil danser worden’. Vanaf zijn vijfde nam hij balletles en vervolgens studeerde hij aan de Pacific Ballet Academy in Honolulu en bij het Ballet Hawaii.

In 2007 won hij tijdens de Youth American Grand Prix-finales in New York de bronzen medaille bij de junioren én een beurs om te studeren aan de Kirov Ballet Academy in Washington. In 2010 vervolgde hij zijn studie aan de John Cranko Schule in Stuttgart. In 2011 won Constantine de Grand Prix tijdens de Tanzolymp-competitie in Berlijn.

Na zijn afstuderen in 2012 trad hij in dienst van het Stuttgarter Ballett als lid van het corps de ballet. Zes maanden later al werd hij bevorderd tot tweede solist en in 2014 volgde zijn promotie tot eerste solist. In 2017 maakte hij de overstap naar Les Grands Ballets des Canadiens.

Constantine was begin 2018 als gastsolist bij Het Nationale Ballet te zien in Alexei Ratmansky’s Don Quichot. Een half jaar kwam hij als eerste solist in dienst van het gezelschap. Het Britse tijdschrift Dance Europe vermelde hem zowel in 2019 als in 2020 in de jaarlijkse Critic’s Choice, in de categorie ‘Outstanding performance by a male dancer’.

CV

Bij Het Nationale Ballet sinds: 
2018


Geboorteplaats: 
Indianapolis (Indiana, VS)


Loopbaan bij Het Nationale Ballet: 
Eerste solist (2018)


Opleiding: 
Pacific Ballet Academy, Ballet Hawaii, Kirov Ballet Academy, John Cranko Schule.


Loopbaan: 
Stuttgart Ballet, Les Grands Ballets des Canadiens


Prijzen: 

  • 2019 en 2020: Critics’ Choice, Outstanding Performance by a Male Dancer
  • 2011: Tanzolymp-competitie, Grand Prix