Christian Spuck

Christian Spuck

Choreografie en regie

De Duitse choreograaf en operaregisseur Christian Spuck volgde zijn opleiding aan de John Cranko School in Stuttgart en begon zijn danscarrière bij Jan Lauwers' Needcompany en het ROSAS-ensemble van Anne Teresa de Keersmaeker. In 1995 werd hij lid van het Stuttgarter Ballet, waar hij in 1996 al debuteerde als choreograaf met zijn pas de deux Towards the Night. Van 2001 tot 2012 verbond hij zich als huischoreograaf aan het gezelschap. In die tijd creëerde hij maar liefst vijftien wereldpremières, waaronder het verhalenballet Lulu: Eine Monstretragödie, Der Sandmann en Das Fräulein von S.

Spuck werkt samen met tal van gerenommeerde dansgezelschappen van over de hele wereld. Zo creëerde hij The Return of Ulysses voor het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en Woyzeck, naar Georg Büchner, dat in première ging bij het Noors Nationaal Ballet Oslo. De wereldpremière van Poppea//Poppea, een choreografie die hij creëerde voor Gauthier Dance werd in 2010 door het tijdschrift Dance Europe uitgeroepen tot een van de meest succesvolle dansproducties wereldwijd. Het werk werd daarbij in 2011 niet alleen bekroond met de Duitse Theaterprijs “Der Faust”, maar ook met de Italiaanse Danza & Danza Award. Zijn werk is over de hele wereld te zien. Zo werd zijn enscenering van het ballet Anna Karenina, naar de roman van Leo Tolstoj, overgenomen door verschillende balletgezelschappen, waaronder Het Nationale Ballet Oslo, het Stanislavski Theater in Moskou en het Nationale Ballet in Seoul.

Maar Spuck is meer dan alleen choreograaf. In 2009 bracht hij het opera- en balletgezelschap van Staatstheater Stuttgart voor het eerst samen in Glucks Orphée et Eurydice. Hij regisseerde ook verschillende andere opera's, waaronder Verdi's Falstaff voor het Staatstheater Wiesbaden (2010), Berlioz' La damnation de Faust (2014) en Wagners Der fliegende Holländer (2017) voor Deutsche Oper Berlin.

Sinds 2012 is hij artistiek leider van het internationaal geprezen Ballett Zürich. Onder zijn leiding verwierf het gezelschap internationale erkenning. De afgelopen 10 jaar maakte hij verschillende producties voor het gezelschap, waaronder Romeo en Julia, Notenkraker en Muizenkoning, en Winterreise. In 2019 ensceneerde hij Das Mädchen mit den Schwefelhölzern, dat door het Duitse tijdschrift Tanz werd uitgeroepen tot 'productie van het jaar'. Begin 2022 ging zijn nieuwste ballet Monteverdi in première bij Ballett Zürich. Met ingang van seizoen 2023/24 is Spuck aangesteld als artistiek leider van Staatsballett Berlin.

DNO-debuut

13-01-2023