Oproep voor Choreographic Academy deelnemers

Choreographic Academy
Foto: Michel Schnater

Het Nationale Ballet investeert in de ontwikkeling van jong choreografietalent en nodigt jonge choreografen uit zich aan te melden voor de Choreographic Academy. Met de Choreographic Academy wil Het Nationale Ballet jonge talentvolle makers een platform bieden om zichzelf te ontwikkelen in het creëren van balletten.

Gedurende drie weken krijgt een select aantal getalenteerde choreografen de gelegenheid om in de studio te werken met de twaalf dansers van de Junior Company van Het Nationale Ballet. De focus ligt voornamelijk op het creatieve proces, minder op het eindresultaat.

In deze periode krijgen de choreografen binnen én buiten de studio begeleiding bij hun creatieve proces. De resultaten van dit proces worden getoond aan een select publiek. Daarnaast nemen de choreografen ook deel aan workshops over marketing & communicatie en leiderschap.

Jonge choreografen die zijn opgeleid in een andere discipline dan ballet, kunnen zich ook aanmelden voor de Choreographic Academy. De aanmeldingen zijn geopend tot 12 juni 2022

De Choreographic Academy vindt plaats van maandag 22 augustus tot en met woensdag 7 september 2022 in de studio's van Het Nationale Ballet te Amsterdam.

 

Aanmelden

Deze oproep staat open voor beginnende choreografen van alle dansachtergronden. Aanmeldingen dienen te zijn voorzien van een curriculum vitae, video's van twee choreografieën die je in een professionele context hebt gepresenteerd, en een persoonlijke verklaring waarin je het fysieke en artistieke onderzoek beschrijft dat je zou willen uitvoeren. Geef aan hoe je gebruik zou willen maken van de techniek en het culturele erfgoed van ballet, en hoe je zou willen samenwerken met de dansers van de Junior Company. De aanvraag kan alleen in het Engels worden ingediend, en moet gestuurd worden naar:

 

Ted Brandsen, directeur Het Nationale Ballet:

“Ik geloof heel erg in de kracht van creativiteit en de noodzaak voor onze kunstvorm om zichzelf voortdurend opnieuw uit te vinden. Ik vond het heel belangrijk om choreografen die zich ontwikkelen een kans te geven om te werken zonder de extra druk van het maken van een afgerond stuk. Vooral jonge choreografen moeten onderzoek en ontwikkeling kunnen doen en uitvinden wat werkt en wat niet. Je moet tijd, energie en middelen investeren in hun ontwikkeling.”

De Choreographic Academy is een van de vier pijlers van het talentontwikkelingsprogramma voor choreografen van Het Nationale Ballet. Naast de Choreographic Academy zijn er de choreografieworkshop New Moves, waarin dansers van het gezelschap de kans krijgen nieuwe balletten te creëren en aan het publiek te presenteren, het Young Choreographer & Composer Exchange Project, een uitwisselingsproject tussen Het Nationale Ballet en andere internationale balletgezelschappen, en de Young Creative Associates, die een langdurige verbintenis aangaan met het gezelschap.

Choreographic Academy
Foto: Michel Schnater
Choreographic Academy
Foto: Michel Schnater