De bedenker en maker van een ballet wordt een 'choreograaf' genoemd. En de vaste volgorde en vorm van de dansbewegingen noemen we een 'choreografie'. Hieronder vind je een aantal choreografen die belangrijk zijn in de balletwereld.

Frederick Ashton

Frederick Ashton (1904-1988) was een belangrijk Britse choreograaf. Zijn choreografieën zijn heel academisch. Dit betekent dat hij precies de regels van het klassieke ballet volgde. Hij maakte veel verhalende balletten, waaronder het sprookjesachtige ballet Midzomernachtsdroom.  Vaak stopte hij grapjes in zijn dansstukken. In Midzomernachtsdroom zie je bijvoorbeeld een ezel op spitzen!

Frederick Ashton

Frederick Ashton

George Balanchine

De Russische choreograaf George Balanchine (1904-1983) is bekend door zijn heel bijzondere dansstukken. Zijn balletten beeldden namelijk geen verhaal uit. Dat was nieuw in zijn tijd. In zijn choreografieën maakte hij veel gebruik van de ruimte. De dansers zwieren over het hele podium. Ook liet hij dansers in groepjes mooie vormen met hun armen en benen maken.

Balanchine

Best of Balanchine

John Cranko

John Cranko (1927-1973) kwam uit Zuid-Afrika en maakte veel verhalende balletten waarin romantiek en emotie een grote rol speelt, zoals Romeo en Julia en Onegin. In zijn choreografieën volgde hij nauwkeurig de regels van het klassieke ballet.

Onegin

Onegin

Rudi van Dantzig

Rudi van Dantzig (1933-2012) was vooral belangrijk voor Het Nationale Ballet en de Nederlandse dans. In zijn choreografieën verwerkte hij klassieke én moderne danspassen. Hij werkte vaak samen met Toer van Schayk. Van Dantzig maakte bijvoorbeeld de dans voor Het Zwanenmeer en Van Schayk het decor.

Het Zwanenmeer

Zwanenmeer

Hans van Manen

n de balletten van Hans van Manen zitten klassieke én moderne danspassen. Bijzonder is dat hij de dansers vaak laat rennen en lopen in zijn stukken. Je kan zijn choreografieën herkennen aan de gestrekte armen en vingers van de dansers. Soms lijkt het alsof ze vleugels hebben!

Hans van Manen Live

Hans van Manen Live

Marius Petipa  

Marius Petipa (1818-1910) leefde heel lang geleden. Hij maakte samen met componist Tsjaikovski de wereldberoemde balletten The Sleeping BeautyDe Notenkraker en Het Zwanenmeer. Deze balletten worden nog steeds overal uitgevoerd. Een belangrijk onderdeel in zijn balletten is de grote pas-de-deux.

The Sleeping Beauty

The Sleeping Beauty

Toer van Schayk

Toer van Schayk is van alle markten thuis: hij choreografeert, schildert, maakt decors en kostuums! Hij choreografeerde samen met Wayne Eagling Notenkraker en Muizenkoning. Vaak combineert hij klassieke danspassen met moderne danspassen.

Notenkraker & Muizenkoning

Notenkraker & Muizenkoning