Artur Shesterikov
Foto: Sebastien Galtier

Artur Shesterikov

Direct na afloop van een tourneevoorstelling van Het Zwanenmeer in 2012 werd Artur Shesterikov door artistiek directeur Ted Brandsen bevorderd tot eerste solist van Het Nationale Ballet.

Zijn dansopleiding volgde Artur aan de Staatsballetschool in zijn geboorteplaats Perm, een van de drie hoogst aangeschreven balletopleidingen in Rusland. Hij begon zijn professionele carrière bij het Tsjaikovski Perm Staats Opera en Ballet Theater en maakte in 2007 de overstap naar Het Nationale Ballet. Artur werd aangenomen als corps de ballet-danser, maar al spoedig bevorderd tot coryphée. In 2010 werd hij gepromoveerd tot tweede solist en twee jaar tot eerste solist. Behalve in vrijwel alle klassieke balletten vertolkte Artur hoofdrollen in het werk van choreografen als George Balanchine, William Forsythe en John Neumeier. Daarnaast heeft hij persoonlijk gewerkt met choreografen als Hans van Manen, Natalia Makarova, Benjamin Millepied, Krzysztof Pastor, Alexei Ratmansky, Christopher Wheeldon en Sir Peter Wright. Als gastdanser heeft Arthur opgetreden met diverse buitenlandse gezelschappen en op verscheidende internationale balletgala’s.

Tijdens het Nationale Ballet-Gala van 2016 ontving hij de Alexandra Radius Prijs, uit handen van naamgeefster van de prijs. In 2017, 2019 en 2020 kreeg hij vermeldingen in de categorie ‘Outstanding performance by a male dancer' in de rubriek Critic’s Choice in tijdschrift Dance Europe.

Artur nam aan het einde van seizoen 2022/2023 na zestien jaar afscheid van Het Nationale Ballet.

CV

Bij Het Nationale Ballet: 
2007-2023


Geboorteplaats: 
Perm (Rusland)


Loopbaan bij Het Nationale Ballet: 
Eerste solist (2012), tweede solist (2010), coryphée (2009), corps de ballet (2007).


Danste eerder bij: 
Tsjaikovski Perm State Opera- en Ballettheater (Perm, Rusland).


Opleiding: 
Perm State Ballet School (Perm, Rusland).


Prijzen en vermeldingen: 

  • 2017 en 2019: Critics’ Choice, Outstanding Performance by a Male Dancer
  • 2016: Alexandra Radius Prijs