Timothy van Poucke_0.

Timothy van Poucke: ‘Ik doe precies wat ik wil doen in mijn leven’

28 november 2017

Timothy van Poucke is sinds een jaar wat hij al op jonge leeftijd wilde: professioneel danser. Zijn doel is om zich nu verder te ontwikkelen tot een echte podiumpersoonlijkheid, zoals Michael Jackson of balletdanser Michail Baryshnikov. Hij gelooft dat hij hierin kan slagen door open te blijven staan voor verschillende opvattingen en door bij zichzelf te blijven.

“De liefde voor bewegen dank ik aan de dvd Bad van mijn broer. Ik raakte gefascineerd door de moves van Michael Jackson. Ik wilde ook dansen. Het werd ballet. Het klassieke daarvan was niet vreemd voor mij. Ik kom uit een familie van klassieke musici. Het dansen beviel zo goed dat ik naar de Nationale Ballet Academie besloot te gaan. Tussen mijn tiende en achttiende heb ik mij daar kunnen concentreren op ballet en school. Ik voelde mij op de Nationale Ballet Academie helemaal op mijn plaats.”

‘Ik hoop ook dat ik anderen inspireer om te doen wat ze echt willen doen’

“Mijn doel is om zoveel mogelijk rollen te dansen. Liefst hoofdrollen, want dan beleef je ballet het meest intensief, meer dan als je een boom speelt. Ik wil een echte persoonlijkheid op het podium worden. Want dat is waar een balletdanser zich werkelijk mee onderscheidt, meer dan met techniek.”

Timothy van Poucke 3

“Het trainen is extreem hard werken en kan pijn doen. Ook moet ik af en toe mijn energie sparen om op de top van mijn kunnen te presteren. Maar ik zie dat niet als offers. Ik heb ook niet het gevoel dat ik iets mis omdat ik mij dingen moet ontzeggen. Ik doe precies wat ik wil doen in mijn leven. Ik heb tot nog toe ook nooit twijfels gehad of ik hier mee door moest gaan. Stap voor stap ben ik erin gegroeid. En het dansen werd alleen maar opwindender naarmate ik mij verder ontwikkelde.”

Inspiratie

“Michael Jackson was de vonk, het vuur laaide verder op door balletdansers als de Let Michail Baryshnikov. Hij spreekt mij aan vanwege zijn podiumpersoonlijkheid. Daar bovenop heeft hij een insane techniek; hij springt metershoog en lijkt lange tijd gewichtloos. Dat is inspirerend, maar misschien inspireren collega’s mij nog wel meer. Zij komen uit alle hoeken van de wereld en ze hebben les gehad op dansscholen met de meest uiteenlopende opvattingen. Het voordeel van collega’s, vergeleken met helden die je alleen van video kent, is dat je met ze kunt praten. Van het discussiëren met mensen met een andere benadering, leer je het meest. Ik vind het ook leuk om bepaalde vaardigheden die ik al heb over te dragen. Het is een fijn gevoel om het dansen voor andere mensen gemakkelijker te maken.”

“Ik houd zielsveel van wat ik doe. Het zou mooi zijn als dat plezier overspringt als ik dans. Ik hoop ook dat ik anderen inspireer om te doen wat ze echt willen doen.”

Timothy van Poucke 2

“Om een podiumpersoonlijkheid te worden, moet ik de kunstvorm blijven onderzoeken en open blijven staan voor andere invalshoeken en dansstijlen. Het is wel cruciaal om zelf te bepalen wat je precies oppakt van anderen en welke mening je links laat liggen. Voor deze broodnodige eigen visie hoef je overigens niet een moeilijk mens te zijn. Dat is een te romantische beeld van een kunstenaar. Dé kunst is om de passie voor het vak vast te houden. Voor dans moet je in een flow komen. Dat lukt alleen als je dicht bij jezelf blijft en blijft doen wat je het liefste doet.”

Unboxing talent

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met ING. Talent alleen is niet genoeg om de top te bereiken. Doorzettingsvermogen, flexibiliteit en creativiteit zijn minstens zo belangrijk. Bij haar zoektocht naar nieuw talent laat ING zich onder meer inspireren door de Junior Company van Het Nationale Ballet. De Unboxing Talent serie belicht de reis naar de top van talenten in verschillende disciplines.