header

Opgevoerde visie: in de schoenen van Pierre Audi

28 november 2019

Amsterdamse kunstenares Lotte van der Woude maakte een artistiek video-onderzoek over 30 jaar De Nationale Opera onder Pierre Audi. Ze was één van de Online Creatives die in 2017 haar video-idee voor De Nationale Opera mocht uitwerken. 

Opgevoerde visie is een driedelige vlogumentary waarin Amsterdamse kunstenares Lotte van der Woude onderzoekt hoe voormalig artistiek directeur Pierre Audi het programma van De Nationale Opera heeft samengesteld in de afgelopen 30 jaar. Ze vraagt hem in een interview om deze lange tijd voor haar overzichtelijk te maken. Hoe verdeelt Audi de tijd en wat wilde hij bereiken met de programmering in elke periode? Hij deelt de tijd door drie: het begin, het midden en het einde. Aan elke periode koppelt hij doelstellingen.

In Opgevoerde Visie onderzoekt Lotte zijn antwoorden en licht zij per opeenvolgende periode één opera uit waarvan ze denkt dat hij het beste past bij Audi's artistieke visie. Ze speelt hierdoor voor programmeur en staat daarmee even in Audi's schoenen. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

In elke vlog vraagt ze aan professionals van binnen en buiten de opera om haar te helpen met deze vraag. De vlogumentary bestaat uit drie verschillende vlogvormen, ieder passend bij de uitgelichte periode en de door haar uitgekozen opera.

Opgevoerde Visie is een artistiek onderzoeksproject naar subjectiviteit en naar de complexiteit van selectieprocessen. Lotte wil met haar video’s benadrukken dat de programmering van De Nationale Opera een zorgvuldig overwogen uitkomst is en ze wil daarmee een ode brengen aan Audi's carrière als artistiek directeur bij De Nationale Opera.

 

Het begin - A personal life vlog: Rosa, a Horse Drama

docu

Het midden - Unboxing Gotterdammerung

docu 2

Het eind - How-to Gurre-Lieder

docu3

Met dank aan 
Ruud Sloos, Supervisor Special Effects & Development bij De Nationale Opera
Joost Mellink, Programmeur Cinema bij De Balie in Amsterdam
Gwen Parry, Hoofd editor Stedelijk Museum Amsterdam
Rennik-Jan Neggers, Voormalig assistent dramaturg bij De Nationale Opera en regisseur in spe

 

Foto header: Ilse van Loon

Over Lotte van der Woude

Lotte van der Woude (Amsterdam, 1986) is afgestudeerd politicologe en videokunstenaar. Als kind van twee werknemers van Het Nationale Ballet zat zij vaak vanaf de zijkant van het toneel de uitvoering te bekijken. De voorstelling was voor haar altijd tweeledig: enerzijds dat wat op het podium te zien was en anderzijds dat wat zich gelijktijdig achter de coulissen afspeelde. Tegenwoordig maakt Lotte experimentele documentaires waarbij zij het proces voorafgaand aan de voorstelling tot hoofdact maakt - met als doel om het zichtbare resultaat niet als vaststaand gegeven te zien, maar als een uitkomst van een dynamisch en menselijk proces.