Kinderkorenfest

Operahelden en het Kinderkorenfestival

11 maart 2019

Tekst: Laura Roling

Ieder voorjaar organiseert De Nationale Opera twee bijzondere kinderprojecten: het Kinderkorenfestival en Operahelden. Het Kinderkorenfestival {{Het vijfde Kinderkorenfestival vindt plaats op zondag 7 april 2019. Kinderkoren uit heel Nederland kunnen zich opgeven.}}, waar zo’n 15 kinderkoren aan meedoen – in totaal 300 à 350 deelnemers – viert zijn vijfde verjaardag.

Daarnaast wordt in de voorjaarsvakantie onder de noemer Operahelden {{Het project Operahelden, voor kinderen van 8 t/m 13 jaar, vindt plaats in weekenden in februari en maart 2019 en tijdens de voorjaarsvakantie, met uitvoeringen op zaterdag 23 maart.}} een nieuwe mini-opera ingestudeerd én twee keer opgevoerd door een groep kinderen. Beide projecten staan onder leiding van dirigent Hanne van de Vrie en regisseur Naomi van der Linden.

Kinderkorenfestival

Hanne van de Vrie stond ooit aan de wieg van het Kinderkorenfestival, toen ze nog als beleidsmedewerker opera aan De Nationale Opera verbonden was. “De insteek was dat kinderen die zingen in koren zouden ontdekken dat er zoveel meer mogelijk is dan alleen op een rijtje te staan zingen. Dat je met opera ook een theatraal element hebt waar je van alles mee kunt.”

Daar is Naomi van der Linden, die er net een landelijke tournee als hoofdrolspeelster in de musical The Color Purple op heeft zitten, het van harte mee eens: “Mijn doel is dat de kinderen de theatraliteit van opera echt kunnen voelen, de talloze expressiemogelijkheden. Je brengt de kunstvorm voor ze tot leven en verlaagt blijvend de drempel.” Hanne: “Ook is het voor hen een fantastische ervaring om aan het eind van een dag met meer dan driehonderd andere kinderen op te treden op het podium van Nationale Opera & Ballet.” Naomi voegt toe: “Dat blijft ze bij; ze vergeten het nooit meer. En zeker deze editie niet: we gaan er namelijk een groot feest van maken.”

Hanne
Naomi

Mini-opera

Behalve een nieuw lied voor het Kinderkorenfestival, wordt er voor Operahelden, waaraan zo’n vijftig kinderen meedoen, een heel nieuwe mini-opera gecomponeerd door Arthur Wagenaar, op een libretto van Allard Blom. Hanne: “Ik vind het heel belangrijk dat er ook nieuw werk aan het repertoire toegevoegd wordt. Zo houd je de kunstvorm ook levend.”

Het thema van Operahelden is ‘echt nep’. Naomi: “We verkennen met de kinderen wat voor invloeden technologische vernieuwing kan hebben op onze manier van communiceren. Niet alles wat je op instagram of snapchat ziet, is bijvoorbeeld waar. Iemand kan op een foto of video een big smile laten zien, maar zich in werkelijkheid ontzettend rot voelen. Met die thematiek gaan we theatraal aan de slag.” Hanne: “We passen daarbij wel op dat we niet moralistisch met het vingertje gaan zwaaien. Nieuwe techniek heeft ook voordelen.”

Commitment

De deelnemers aan Operahelden gaan een flink traject in: maar liefst zes zaterdagen en de hele voorjaarsvakantie wijden ze aan workshops en het instuderen van de mini-opera. Naomi: “Het is inderdaad een hele tijdsinvestering, maar we hebben met z’n allen zo ontzettend veel lol!” Hanne: “Dat geldt ook voor Naomi en mij. Aan het eind van een dag met zo’n grote groep kinderen zijn we moe, maar heel erg voldaan!”

Dit artikel verscheen eerder in Odeon 113.