Mussenkasten bij het decoratalier
Mussenkasten bij het Decoratelier | Foto: Julie Fuchs

Mussenkasten en bloeibogen

16 maart 2023

Goed zorgen voor de planeet betekent ook bijdragen aan de biodiversiteit. Daarom legde Nationale Opera & Ballet naast het Decoratelier twee tuinen aan. Ook kwamen er mussenkasten. Hoofd Decoratelier Rolf Hauser: ‘Met deze tuin zorgen we voor wat groen in de omgeving.’

“Van duurzaamheid moet je vrolijk worden,” zei hoofd Decoratelier Rolf Hauser al eerder.” Die vrolijkheid reikt wat hem betreft ook uit tot buiten het gebouw. Hauser: “Toen er in het kader van de BREEAM-certificering naar het gebouw werd gekeken, bleek dat de ecologie er nogal bekaaid van afkwam. We deden namelijk niets voor de biodiversiteit rondom ons gebouw.”

‘Vijftig nestkasten lijkt misschien wat veel, maar mussen zijn ‘koloniebroeders’’

Hauser zocht contact met de stadsecoloog en kwam erachter dat Amsterdam bezig is ervoor te zorgen dat de mussen terugkomen. En wat heeft een mus nodig, behalve voedsel en nestgelegenheid? Beschutting tegen predatoren zoals katten en roofvogels. Daarom plantte de gemeente een zogenaamde Zeeuwse haag – een gemengde haag met doornige en besdragende struiken – bij het Decoratelier, waarin mussen voedsel kunnen vinden en kunnen schuilen.

 

Mussenkasten

Ook hing het team van het Decoratelier vijftig zelfgemaakte mussenkasten op, zodat de vogels kunnen nestelen. Vijftig lijkt misschien wat veel, maar mussen zijn ‘koloniebroeders’: ze houden van gezelschap. Hauser: “We hopen zeer dat de mussen de weg naar ons zullen vinden. Daarvoor moet er jaarrond natuurlijk ook genoeg voedsel te vinden zijn.”

Mussenkasten bij het decoratelier
Mussenkasten bij het Decoratelier | Foto: Julie Fuchs

Om die reden is er langs het rode gebouw van het Decoratelier in Amsterdam-Zuidoost inmiddels een beplante groenstrook aangelegd van 70 meter lang en 5 meter breed. Het is een mix van nuttig en mooi, aangelegd in overleg met de stadsecoloog. Hauser: “Er staan tuinplanten die leuk zijn om naar te kijken en inheemse planten om insecten te trekken. Ook hebben we voor een bloeiboog gezorgd. Dat betekent dat er elk seizoen wel iets bloeit, zodat insecten altijd voedsel kunnen vinden. De gemeente heeft ook nog een strook met bollen, zoals narcissen en krokussen, beplant. Die bloeien vroeg in het voorjaar, speciaal voor de eerste hommels.”

Die insecten dienen weer als voedsel voor andere dieren, zoals vogels en vleermuizen. Ook een stukje braakliggend terrein van de gemeente mocht worden gebruikt.  Hauser: “Dat is onze kruidentuin geworden.”

De tuin wordt onderhouden door een groepje enthousiaste medewerkers van het Decoratelier. Hauser: “Het is heel fijn om samen in de tuin bezig te zijn. We steken er zelf ook wat van op. Bovendien zorgen we zo voor wat groen in de omgeving.”

Tekst: Anne Havelaar