Michele1.

Ik ben zo gefocust dat ik aan niets anders kan denken dan aan ballet

13 maart 2018

De achttienjarige balletdanser Michele Esposito barst van het talent en doorzettingsvermogen. Na het winnen van de prestigieuze balletcompetitie Prix de Lausanne 2017, kon hij zonder auditie te doen starten bij de Junior Company van Het Nationale Ballet. “Ik wil doorgaan. Ik wil hier niet stoppen. Ik wil blijven groeien.”

Op driejarige leeftijd begon Michele, samen met zijn zus, lessen te nemen bij een lokale balletschool. Sindsdien speelt dans de hoofdrol in het leven van de van oorsprong Italiaanse danser. 

Toen hij nog maar elf jaar was, emigreerde Michele naar Zwitserland om te studeren aan de Tanz Akademie Zürich. Het was moeilijk voor hem om zijn familie achter te laten en op kostschool voor zichzelf te leren zorgen. Maar ondanks dat de kinderen op de balletacademie niet dezelfde taal spraken, maakte hij meteen gemakkelijk vrienden. “Samen zorgden we ervoor dat we overleefden. Het was zwaar, maar wel precies wat ik wilde doen. Ik kreeg de kans mijn passie te volgen. Alle offers waren het meer dan waard. Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze.”

Geen leven zonder dans

Er was slechts één moment in zijn carrière dat hij wilde opgeven. Michele was negen jaar en besloot voetballer te willen worden, net als de meeste andere jongens van zijn leeftijd. “Ik probeerde te stoppen met ballet, maar ik kon het niet. Ik stond alsnog te dansen in de woonkamer.”

Michele2

Net als zijn grote voorbeeld Michail Baryshnikov, is Michele klein van stuk voor een balletdanser. “Juist doordat ik fysiek niet alles mee heb, werk ik extra hard. Ik ben mentaal sterker dan veel andere dansers.” Zijn doel voor de komende tijd is om ook fysiek krachtiger te worden. Over de verdere toekomst denkt hij niet veel na, al blijft dans zeker onderdeel van zijn leven. “Ik kan me een leven zonder dans simpelweg niet voorstellen. Ik ben zo gefocust, dat ik aan niets anders kan denken dan aan ballet.”

Bijt door de zure appel heen en blijf doorgaan

De steun van zijn ouders en vrienden is voor Michele een belangrijke drijfveer. In dit beroep moet je ontzettend zelfverzekerd zijn, en dat is iets waar veel dansers het wel eens lastig mee hebben. “Je moet in jezelf blijven geloven. Als iets niet werkt, zoek je net zo lang naar de oplossing tot je die gevonden hebt. Als ik het even moeilijk heb, kan ik op mijn ouders en mededansers rekenen.” Michele houdt van uitdagingen. Hij wil zichzelf en zijn lichaam blijven uitdagen en er het maximale uithalen.

Zijn grootste kracht is zijn positieve houding. Zijn tijd aan de dansacademie, en met name het examenjaar, waren wel eens lastig voor hem. Met een grote lach zegt Michele “Stringo i denti e vado avanti!”, oftewel vrij vertaald: “Bijt door de zure appel heen en blijf doorgaan!”.

Michele3

Dat is ook zijn advies aan andere jonge dansers. “Heb vertrouwen in jezelf. Luister goed naar feedback en blijf vechten. Het is het waard. Het gevoel dat je krijgt als je op het podium staat, buigt en het publiek applaudisseert is met niets te vergelijken.”

Unboxing talent

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met ING. Talent alleen is niet genoeg om de top te bereiken. Doorzettingsvermogen, flexibiliteit en creativiteit zijn minstens zo belangrijk. Bij haar zoektocht naar nieuw talent laat ING zich onder meer inspireren door de Junior Company van Het Nationale Ballet. De Unboxing Talent serie belicht de reis naar de top van talenten in verschillende disciplines.