Gently Quiet in Amsterdam

6 april 2021

Peter Leung, young creative associate van Het Nationale Ballet, creëerde samen met filmmaker Altin Kaftira elf korte dansfilms opgenomen op verschillende, vrijwel verlaten buitenlocaties in Amsterdam tijdens de lockdown. Elf dansers van Het Nationale Ballet dansen solo’s rondom onder andere Nationale Opera & Ballet aan de Amstel, de Hermitage, de Hortus en het Eye Filmmuseum aan het IJ. Van de elf korte dansfilms is een compilatie gemaakt die nu te zien is via de online kanalen van Het Nationale Ballet.

Gently Quiet

Gently quiet

Peter Leung:
Ik bedacht dat artiesten als vlinders zijn, vlinders die willen vliegen. In deze korte films stellen ze zich voor dat ze buiten zijn, vrij, dansend… vliegend. Ook wilde ik graag iets unieks creëren in deze periode. Op dit moment zijn er geen toeristen in de stad en daarmee voelt het als of de stad weer van de bewoners is geworden. Dit wilde ik ook graag in de video’s laten zien. De stad is geen ansichtkaart maar de plek waar wij wonen. The video’s laten de dansers buiten zien, maar ze zijn ook alleen, dansend op een klein stukje dansvloer.

Peter Leung – regie, concept & choreografie
De in Amsterdam woonachtige Brit Peter Leung beëindigde zijn danscarrière bij Het Nationale Ballet in 2016. Zijn debuut als choreograaf maakte hij voor Het Nationale Ballet in 2009 en sindsdien ontwikkelt hij zich als choreograaf. Leung creëert met regelmaat werk voor (internationale) festivals, televisie, film, musea en maakte popvideo’s voor Go Back to the Zoo en Armin van Buuren.
In 2016 choreografeerde Leung het eerste virtual reality ballet ter wereld Night Fall voor Het Nationale Ballet.
Leung is tevens een van de artistiek directeuren van het interdisciplinaire collectief House of Makers en maakte vanuit daar werk voor het Van Gogh museum, museum Boijmans Van Beuningen, TEDx Women Amsterdam, het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Museum N8 Amsterdam en vele andere culturele evenementen.

Altin Kaftira – regie, director of photography & editing
Altin Kaftira is een voormalige eerste solist van Het Nationale Ballet. Na beëindiging van zijn danscarrière in 2007 liet hij zich omscholen tot filmmaker en creëerde hij de functie van creatief filmmaker bij Het Nationale Ballet. Voor Het Nationale Ballet heeft Altin door de jaren heen vele videotrailers, videoportretten, documentaires, korte dansfilms en tv commercials gemaakt maar ook live streams verzorgd op World Ballet Day. Sinds 2015 jaar is Altin ook huisfotograaf van Het Nationale Ballet.

sepia gently quiet

Credits

Regie: Peter Leung & Altin Kaftira
Concept & choreografie: Peter Leung
Director of photography & editing: Altin Kaftira
Muziekcompositie: Setareh Nafisi & Nicholas Robert Thayer
Dansers: Luiza Bertho, Kira Hilli, Erica Horwood, Sebia Plantefève, Yvonne Slingerland, Bastiaan Stoop, Tess Sturmann, Antonina Tchirpanlieva, Dustin True, Lore Zonderman, Alejandro Zwartendijk.