edo wijnen

Edo Wijnen winnaar Alexandra Radius Prijs 2019

12 september 2019

De Belgische danser Edo Wijnen, tweede solist bij Het Nationale Ballet, is de winnaar van de Alexandra Radius Prijs 2019. Wijnen ontving de prijs, € 2500,- en een kunstwerk, uit handen van Alexandra Radius tijdens het feestelijke Gala van Het Nationale Ballet op dinsdag 10 september 2019 in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam.

De jury noemt Edo Wijnen “Krachtig maar ook kwetsbaar, virtuoos maar zonder enige ‘opschmuck’, jongensachtig maar o zo trefzeker (…) weet hij het hele toneel te vullen met zijn charismatische persoonlijkheid en continue, volle overgave.

De prijs werd dit jaar voor de 31ste keer uitgereikt.

Edo Wijnen:
Ik heb al veel collega’s hier mogen zien staan, ongelofelijk getalenteerde dansers, veel van mijn idolen en dat ik nu dit rijtje mag aanvullen is een ontzettend grote eer, ik heb er eigenlijk geen woorden voor….

Uit het juryrapport:
“In David Dawsons psychologische ‘ruimtereis’ Citizen Nowhere slaagt één danser er – helemaal alleen op het grote toneel van Nationale Opera & Ballet – in om zijn publiek maar liefst 23 minuten lang de adem te benemen. Al jaren is de Vlaming een van de gezichtsbepalende dansers van Het Nationale Ballet. Al snel na zijn entree bij het gezelschap, in 2010, trok hij de aandacht met zijn sterke techniek, zijn overduidelijke dansplezier, zijn frisse, ontwapenende uitstraling en de manier waarop hij je écht meevoert in elke rol die hij vertolkt: je kunt eenvoudigweg niet niet naar hem kijken. In het afgelopen seizoen werd dat, behalve in Citizen Nowhere, in nog veel meer balletten duidelijk. Zo onderscheidde Wijnen zich in onder meer Hans van Manens Kleines Requiem, Alexei Ratmansky’s Serenade after Plato’s Symposium, Juanjo Arqués’ Ignite en als Alexander, de vriend van de prins, in Rudi van Dantzigs Zwanenmeer. Een aparte vermelding verdient daarbij nog zijn optreden in William Forsythes Pas/Parts: net als danseres Sasha Mukhamedov gaf Wijnen daarin op superieure wijze gestalte aan Forsythes complexe, razendsnelle, gedeconstrueerde en vervormde interpretatie van de klassieke ballettechniek.”

De jury van de Alexandra Radius Prijs bestond dit jaar uit: Alexandra Radius (voormalig eerste soliste van Het Nationale Ballet), Caroline Sayo Iura (voormalig eerste soliste van het Nationale Ballet en balletmeester van de Junior Company), Astrid van Leeuwen (dansjournalist), Frederik Redelé (lid van de balletcommissie) en Hans Scherpenisse (vriend van Het Nationale Ballet).

Edo Wijnen – korte biografie
Edo Wijnen werd geboren in het Belgische Deurne. Hij studeerde aan de Koninklijke Balletschool in Antwerpen. Op jonge leeftijd won hij belangrijke dansprijzen tijdens de prestigieuze danscompetities van de Youth America Grand Prix en de Prix de Lausanne. Hij kwam in 2010 bij Het Nationale Ballet in dienst als adspirant. Als snel werd hij gepromoveerd tot lid van het corps de ballet en vervolgens tot coryphée, grand sujet en, in 2015, tot tweede solist. Voor zijn rol in Citizen Nowhere werd hij eerder al genomineerd voor de Zwaan voor ‘Meest indrukwekkende dansprestatie’ van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties.

Alexandra Radius Prijs 2019

edo wijnen