Alex1_0.

Door hard werk en passie komen dromen uit

26 april 2018

Met het perfecte balletlichaam is de negentienjarige Alexandria Marx uit Houston Texas naar eigen zeggen niet geboren. Toch liep zij al op vierjarige leeftijd op de puntjes van haar tenen door de kamer omdat ze ballerina wilde worden. Dat haar droom om bij Het Nationale Ballet te dansen daadwerkelijk uit zou komen had ze echter nooit gedacht. Nog steeds moet ze keihard werken om haar ballettechniek op orde te houden. “Maar als je zielsveel van je passie houdt, dan blijf je doorgaan.”

Nadat de vierjarige Alexandria een voorstelling van De Notenkraker had gezien, wist ze dat ze ballerina wilde worden. Haar moeder maakte met haar de afspraak dat ze balletlessen mocht nemen als ze zou stoppen met het op gekrulde tenen lopen. Het onder de knie krijgen van de klassieke ballettechniek is nooit makkelijk geweest voor Alexandria. Muzikaliteit en het inleven in een verhaal gaan haar daarentegen wel natuurlijk af.

Er was een moment dat Alexandria als jong meisje vijf dagen per week danste en ook nog op zaterdag extra lessen wilde volgen. Haar moeder sprak haar zorgen hierover uit; Alexandria was een slim meisje en ze zou ook dokter of advocaat kunnen worden. “Waarom kiezen voor zo’n moeilijk leven? Waarom zou je dat jezelf aan doen?” Maar haar vader was van mening dat na zo’n intensieve dansopleiding alles gemakkelijker zou zijn; de discipline en commitment die nodig zijn voor een danscarrière zouden een stevige basis vormen voor haar verdere leven.

Sindsdien heeft haar moeder haar altijd gesteund in het uitoefenen van haar passie. Ze is zelfs de grootste inspiratiebron van Alexandria en weet altijd het juiste te zeggen als haar dochter er even doorheen zit.

Alex2.

ALS JE DANST KRIJG JE DE KANS EEN ANDER PERSOON TE ZIJN

Sommige problemen die Alexandria ondervond met de klassieke ballettechniek waren volgens haar balletmeesters niet meer op te lossen. Maar toen ze twee jaar geleden werd aangenomen op de Nationale Balletacademie in Amsterdam werd juist aan deze punten extra aandacht besteed, waardoor ze enorm vooruit is gegaan. Haar harde werken werd beloond met een felbegeerde plek in de Junior Company.

Wat Alexandria gaande houdt, is dat ze niet alleen voor zichzelf danst. Ze weet dat ze elke dag hard moet blijven werken om uiteindelijk als soliste op het podium te staan en het publiek te kunnen raken met een verhaal. “Het speciale aan een rol dansen is dat je emoties ervaart die je in het echte leven misschien nooit zal voelen. Je krijgt de kans een compleet ander persoon te zijn.”

Alex3

Als Alexandria iemand in het publiek weet te raken, heeft ze haar werk goed gedaan. “Dat is onze taak als danser.” Bijzonder bij de Junior Company van Het Nationale Ballet is dat dansers er al jong een kans krijgen solo’s te dansen.

ZOLANG JE VAN DANSEN HOUDT, KUN JE DANSEN

Soms baalt Alexandria omdat iets niet lukt of omdat haar lichaam niet meewerkt. Maar ze weet dat ze moet blijven werken om elke dag een beetje vooruit te gaan en toe te werken naar haar lange termijn doel; als soliste op het podium staan en een verhaal vertellen. Ze haalt daarbij veel kracht uit haar geloof.

Anderen wil ze inspireren door te laten zien dat je ook zonder het perfecte lichaam of de perfecte techniek kan dansen. “Zolang je van dansen houdt, kun je dansen. Het maakt niet uit waar, maar het kan altijd. Zolang je blijft werken en passie hebt, kan je al je dromen waarmaken.”

UNBOXING TALENT

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met ING. Talent alleen is niet genoeg om de top te bereiken. Doorzettingsvermogen, flexibiliteit en creativiteit zijn minstens zo belangrijk. Bij haar zoektocht naar nieuw talent laat ING zich onder meer inspireren door de Junior Company van Het Nationale Ballet. De Unboxing Talent serie belicht de reis naar de top van talenten in verschillende disciplines.