Soundbooth Die Zauberflöte

De rekwisieten: Evolutie van de toverfluit

7 december 2023

Die Zauberflöte van regisseur Simon McBurney ging bij De Nationale Opera in première in 2009, beleefde zijn eerste reprise in 2015, was vervolgens te zien in 2018 en keert nu weer terug in december 2023. Maar of de voorstelling er elke keer precies hetzelfde uitziet? Echt niet! ‘Op de rekwisietenlijst verschijnen én verdwijnen iedere keer weer voorwerpen. De meest recente collectie blijft altijd een verrassing!’

Tekst: Lune Visser

Eerste rekwisiteur Niko Groot pakt er een dikke ordner bij. Het lijkt wel een woonwinkel-catalogus: van elk rekwisiet staat er keurig een afzonderlijk fotootje in. “Alleen op deze manier kunnen we bijhouden wat we allemaal al gemaakt hebben en wat we dus opnieuw kunnen gebruiken.”

“Maar daarmee zijn we er nog niet. Iedere keer dat deze voorstelling wordt uitgevoerd – of dat nu hier is of in het buitenland – vinden er veranderingen plaats. De ene keer krijgt de toverfluit bijvoorbeeld een nieuw uiterlijk, de andere keer is er opeens een vissenkom nodig. Omdat er niemand van ons betrokken is bij de internationale voorstellingen, moeten we later zelf achter die aanpassingen zien te komen. Elke keer wanneer we de kist met rekwisieten terugkrijgen, krabben we ons dus achter de oren: is dat ene rekwisiet kwijt, of heeft de regie-assistent bepaald dat het vanaf nu niet meer in de voorstelling zit?”

“Zo’n evoluerende opera verveelt in ieder geval nooit... !”

catalogus props
De ordner met props uit Die Zauberflöte
catalogus props

De meest recente opvoering van deze Die Zauberflöte vond eerder dit jaar plaats in The Metropolitan Opera, in New York. “Daar hebben ze onze rekwisieten niet gebruikt, maar zelf kopieën geproduceerd. Omdat er in dat proces opnieuw allerlei elementen veranderd zijn, gaan wij nu zelf weer aan de slag om deze rekwisieten uit New York na te maken. Zo’n evoluerende opera verveelt in ieder geval nooit; niet voor ons, en niet voor het publiek!”

windmolentje

GELUIDSEFFECTEN

In Die Zauberflöte staat er een ‘soundbooth’ op het toneel, waarin een foley-artiest met verschillende voorwerpen speciale geluidseffecten maakt. Zijn er bijvoorbeeld stormgeluiden nodig? Geen probleem: de schrapende lamellen langs het canvas van het ‘windmachientje’ in wording zorgen straks precies voor het gewenste effect!