Christian Spuck
Foto: Jos Schmid

‘De muziek is zowel het hart als de kracht van de productie’

21 maart 2022

Christian Spuck verzorgt de regie en choreografie van Messa da Requiem.

“Tijdens het maakproces van Messa da Requiem ben ik me telkens blijven realiseren dat de muziek op zichzelf al zo indrukwekkend is dat deze eigenlijk geen podium of choreografie nodig heeft. De muziek is zowel het hart als de kracht van de productie en ik wil het publiek hier niet te veel van afleiden. In de regie en choreografie ligt de focus daarom niet op storytelling, maar worden enscenering en choreografische beelden ingezet om Verdi’s creatie een visuele dimensie te geven en mensen te helpen dieper in de wereld van Messa da Requiem te duiken. Ik vind het hierbij belangrijk om te werken met universele beelden die voor iedereen betekenis hebben, juist omdat het werk mij altijd zo direct heeft aangesproken. Deze beelden zijn niet per se religieus. Want hoewel het werk een requiem is en zijn basis vindt in de katholieke liturgie, is het in essentie geen religieus kunstwerk. Verdi was zelf een agnost en Messa da Requiem gaat echt over ons als mensen. Deze productie bood daarom een bijzondere kans om in te gaan op grote thema’s waar we als mensen mee te maken hebben: angst voor de dood, de grote emoties die bij verlies horen, eenzaamheid en vragen over leven na de dood. Verdi vatte deze thema’s en emoties in muziek die je, ondanks de duistere teksten over de dood, achterlaat met gevoelens van hoop en herwaardering van het leven. Maar ook muziek die de kracht heeft om zangers en dansers samen te brengen.

Bij de repetities voor de wereldpremière in Zürich in 2016 was dit prachtig. Toen de dansers het honderdkoppige koor voor het eerst hoorden zingen, moesten ze huilen van ontroering. Omgekeerd namen de koorleden nooit pauze tijdens die repetities, omdat ze naar de dansers wilden blijven kijken. Ik hoop eenzelfde bijzondere atmosfeer te bereiken in Amsterdam. Dan is Messa da Requiem voor mij al geslaagd.”

Messa da Requiem laat je achter met gevoelens van hoop en herwaardering van het leven.’

 

Christian Spuck

Christian Spuck is een Duitse choreograaf en operaregisseur. Sinds 2012 is hij artistiek directeur van Ballett Zürich en vanaf seizoen 2022/2023 zal hij dezelfde functie bekleden bij het Staatstballett Berlin. Als choreograaf en regisseur van Messa da Requiem maakt hij in seizoen 2022/2023 zijn debuut bij Nationale Opera & Ballet.