Amsterdam

Amsterdam: één stad, zeven zonden

10 maart 2020

In The Seven Deadly Sins beleven twee Anna’s de zeven hoofdzonden in verschillende Amerikaanse steden. Wij vinden alle hoofdzonden in de hoofdstad der zondigheid: Amsterdam. Misschien zit er nog een leuke tip tussen voor een zondig dagje uit.

1. HOOGMOED: DE NOORD-ZUIDLIJN

In 2003 werd vol enthousiasme en een snufje hoogmoed begonnen met de aanleg van de Noord-Zuidlijn. Tegenslag na tegenslag volgde: de opleverdatum van de metrolijn werd steeds opnieuw uitgesteld, delen van de binnenstad verzakten, metrostations werden geschrapt en de kosten liepen ernstig uit de klauwen. In de zomer van 2018 ging de metro dan eindelijk rijden.

2. HEBZUCHT: DE P.C. HOOFTSTRAAT

Heb je nog een paar mille in je portemonnee branden? Of wil je aanschouwen hoe de rijken van deze aarde het gat in hun ziel vullen met dure designertassen? Loop even op en neer door de P.C. Hooftstraat. Grote zwarte SUV’s heten hier P.C. Hoofttractors en rijden af en aan door de winkelstraat. Ook liggen er regelmatig fotografen van de vaderlandse roddelpers in de bosjes om BN’ers van uiteenlopend pluimage vast te leggen.

3. WELLUST: DE WALLEN

Een open deur, maar ook een van de populairste toeristische trekpleisters van de stad: The Red Light District. Van groepjes giechelende jongens uit de hak van Italië tot oude alleenstaande heren uit Diemen-Zuid. Hier leeft de mens zijn donkere verlangens uit, in een anonieme publieke ruimte.

4. AFGUNST: DE APOLLOLAAN

Flaneer eens over de Apollolaan in Amsterdam Oud-Zuid. De straat is breed van opzet en heeft het een lommerrijke middenberm (aldus Wikipedia). Overal waar je kijkt zie je kasten van huizen. Paleisjes uit de jaren ‘30 op de duurste grond van Amsterdam. Zoek voor de grap eens op Funda op wat zo’n optrekje kost. Word je al jaloers?

5. VRAATZUCHT: DE FOODHALLEN

De perfecte locatie voor een eetwedstrijd à la Mahagonny. In de sfeervolle omgeving van een voormalige tramremise kun je hier in Amsterdam-West alles eten wat je kunt bedenken. Van veganistische sushi tot barbecuevlees dat druipt van het vet. Stouw je vol!

6. WOEDE: FIETSEN IN A’DAM CENTRUM

Maak een fietstochtje door het centrum van Amsterdam. Vergeet daarbij de Damstraat, de Dam en het Damrak niet. Hoeveel mensen heb je de huid volgescholden binnen 10 minuten? En hoeveel mensen hebben dat bij jou gedaan?

7. LUIHEID: WELLNESS

In Amsterdam is wellness en ontspanning alomtegenwoordig. Ga een sessie ‘floaten’, neem plaats in een relaxfauteuil in een kamer vol zout of laat je fijnkneden in een Chinese massagesalon.

Meer over The Seven Deadly Sins

Dit artikel verscheen in het tijdschrift van De Nationale Opera Odeon.