audi header

Afscheid van Pierre Audi: terugblik

5 oktober 2018

Het afscheid van Pierre Audi als directeur van De Nationale Opera werd op 30 september 2018 gevierd met een speciaal muzikaal verrassingsprogramma in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix.

Het programma

In de zaal zaten prinses Beatrix, minister Van Engelshoven, burgemeester Halsema en talloze collega’s en andere betrokkenen voor een programma dat een ode bracht aan Pierre en het gezelschap waar hij de afgelopen dertig jaar zijn stempel op heeft gedrukt.

‘With an absolute serene feeling of a mission fully accomplished i shall say: i love you and leave you’

Maar liefst vier dirigenten - Carlo Rizzi, Christophe Rousset, Ingo Metzmacher en Hartmut Haenchen - dirigeerden het Nederlands Kamerorkest. De line-up van artiesten was indrukwekkend. Met onder meer: Bejun Mehta, Sandrine Piau, Thomas Oliemans, Claron McFadden, John Osborn, het Koor van De Nationale Opera, Judith van Wanroij, Helena Rasker, Lisette Bolle, Maia Makhateli, Artur Shesterikov, Barbara Hannigan, Reinbert de Leeuw en De Nationale Opera Studio.

 

De Nationale Opera - Afscheid Pierre Audi - credits Michel Schnater-26.jpeg (154.09 KB)
De Nationale Opera - Afscheid Pierre Audi - credits Michel Schnater-114_0.jpeg
De Nationale Opera - Afscheid Pierre Audi - credits Michel Schnater-64_0.jpeg

ODEON PENNING, LEERSTOEL EN BOEKLANCERING

Ter gelegenheid van het afscheid werd de eerste Odeon Penning aangeboden aan Pierre Audi. De Odeon Penning is een onderscheiding voor personen die een onmisbare bijdrage hebben geleverd aan Nationale Opera & Ballet. De penning is ontworpen door Irma Boom.

Ook werd deze avond bekend gemaakt dat De Nationale Opera en de Universiteit van Amsterdam gezamenlijk de Pierre Audi Leerstoel voor muziektheater en opera in het leven roepen. De leerstoel zal vanaf juni 2019 worden verwezenlijkt.

Het boek (Hoe) opera werkt / (How) opera works werd voor het eerst verkocht. Het is een bundeling van de lezingen die Pierre Audi gehouden heeft in het kader van zijn Honorary Fellowship aan de Universiteit van Amsterdam.

De Nationale Opera - Afscheid Pierre Audi - credits Michel Schnater-159.jp