Junior Company - Tien
Foto: Marta Syrko

5 redenen om uit te kijken naar ... Tien

20 november 2023

1. TIEN JAAR JUNIOR COMPANY

De Junior Company, het talentontwikkelingsprogramma van Het Nationale Ballet, viert haar jubileum en het publiek is van harte uitgenodigd op dat feestje. En een feestje is dit jubileum meer dan waard: de Junior Company is de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot een gewild ensemble op de Nederlandse én internationale balletpodia. Jaarlijks proberen dansstudenten van over de hele wereld een plek in de groep te bemachtigen. Van de gelukkigen die daarin zijn geslaagd, zijn er inmiddels meer dan veertig doorgestroomd naar het grote gezelschap!

2. DRIE WERELDPREMIÈRES

In deze extra feestelijke voorstelling zijn de zeventien talenten van de huidige Junior Company te zien in vijf werken, waarvan maar liefst drie wereldpremières. Zo maakt de Brits-Kameroense choreograaf Joseph Toonga met Echoes of Memories zijn allereerste werk voor de Junioren. Young Creative Associate Wubkje Kuindersma creëerde daarentegen al vaker een choreografie voor het ensemble, en werkt nu voor deze gelegenheid samen met de veelbelovende jonge componist Amelia Clarkson. Ook de Canadese danseres en choreograaf Kirsten Wicklund gaat voor haar nieuwste werk een muzikale cross-over aan: zij laat de Junioren optreden op muziek die wordt gezongen door zangers van De Nationale Opera Studio – die dit seizoen op zijn beurt zijn vijfjarig jubileum viert.

3. HET WERVELENDE TOCCATA

Het vierde werk is geen wereldpremière, maar wordt wel voor het eerst door de Junior Company gedanst. Krzysztof Pastor, voorheen danser en vaste choreograaf van Het Nationale Ballet, maakte dit werk in 2019 voor dansers van het Poolse Nationale Ballet, waar hij sinds 2009 directeur is. In Toccata worden benen in verbluffend tempo hoog de lucht in gegooid; het is een uiterst atletisch werk waarin de veelzijdigheid van de jonge dansers goed tot zijn recht komt.

4. KLASSIEK MEESTERWERK VAN BALANCHINE

En zoals in geen enkele Junior Company-voorstelling mag ontbreken: een prachtig klassiek werk, waarin de dansers hun uitzonderlijke ballettechniek kunnen demonstreren. Valse Fantaisie is dan ook niet zomaar een choreografie; dit juweel van meesterchoreograaf George Balanchine is extreem lichtvoetig en geweldig romantisch. Maar vergis je niet, het is daardoor juist ontzettend veeleisend – een gepaste uitdaging voor de jonge talenten! 

5. OP TOURNEE DOOR NEDERLAND

Het laatste goede nieuws: je kunt dit feestje gewoon komen vieren in een theater bij jou in de buurt! Tijdens een uitgebreide tournee reist de Junior Company langs wel veertien Nederlandse steden – van Groningen tot Helmond en van Hengelo tot Gouda. Je wordt immers maar één keer tien, toch?

  • Tien gaat van 3 februari tot en met 17 maart 2024 op tournee door Nederland met een feestelijk programma