Operetta Land
Foto: Marta Syrko

5 redenen om uit te kijken naar… Operetta Land

31 augustus 2022

1. Steef de Jong

Theatermaker, vormgever, performer en operette-aficionado Steef de Jong oogst al jaren veel succes met zijn voorstellingen waarin hij met ingenieus geconstrueerde kartonnen decors de verbeelding van de toeschouwers prikkelt. Van een kleine tent op reizend theaterfestival de Parade tot een grootse show in de Rotterdamse Oude Luxor, Steef neemt zijn publiek steeds op onweerstaanbare wijze mee in een wereld van fantasie, operette en plezier. Bij De Nationale Opera debuteert hij op zijn grootste podium tot nu toe.

Lees meer over Steef de Jong in dit artikel

2. Operette

Waar er tot enkele decennia geleden nog volop operetteverenigingen in Nederland waren, lijkt het genre in een neergaande spiraal van onbekend en onbemind te zijn beland. Operette heeft de reputatie van stoffig en oubollig gekregen. Volkomen onterecht, vindt Steef de Jong, die zijn carrière in het teken van het genre heeft gesteld: operette is scherp, opent de deuren naar onze eigen verbeelding en brengt de nodige lucht in ons leven.

3. Jong Nederlands talent

In de orkestbak neemt het Nationaal Jeugdorkest plaats, dat bestaat uit muzikaal toptalent tussen de 18 en 26 jaar. Op het podium staan veel jonge Nederlandse zangers, waaronder Elenora Hu, Frederik Bergman, Laetitia Gerards en Raoul Steffani. Ook is de De Nationale Opera Studio, het talentontwikkelingsprogramma van De Nationale Opera, goed vertegenwoordigd: naast Elenora Hu maken ook de Israëlische Maya Gour en de Amerikaanse Ian Castro hun opwachting in Operetta Land.

4. Teksten van Paulien Cornelisse

In Operetta Land wordt overwegend Nederlands gesproken en gezongen. Voor de vertaling van de gezongen teksten en de uitwerking van de dialogen riep Steef de Jong de hulp in van Paulien Cornelisse. Deze Nederlandse schrijver, cabaretier, columnist en presentator beschikt over een haarscherp taalgevoel en een humorvolle en verwonderde kijk op de wereld. Ze is onder meer bekend van de boeken Taal is zeg maar echt mijn ding, En dan nog iets, De verwarde cavia en Taal voor de leuk, de documentaireserie Tokidoki (over Japan) en de podcastserie Echt Gebeurd (met Micha Wertheim).

5. Van 8 tot 88 (en daarboven)

Operetta Land is geschikt voor alle theaterbezoekers: van jong tot oud, mét of juist zonder kinderen of kleinkinderen. Een onderdompeling in de fantasierijke wereld van Steef de Jong heeft een heilzaam effect op iedereen!

  • Operetta Land is van 20 november t/m 30 december 2022 te zien bij De Nationale Opera.