Het Zwanenmeer

5 redenen om uit te kijken naar... Het Zwanenmeer

17 februari 2023

1. Ballet der balletten

Een groter contrast met het Opera Forward Festival is haast niet denkbaar, maar vanaf 22 maart keert het ‘ballet der balletten’ terug op het podium van Nationale Opera & Ballet, met tientallen witte tutu’s, romantische pas de deux en een sprookjesachtige sfeer. Avondvullende balletklassiekers zijn een essentieel onderdeel van het repertoire van Het Nationale Ballet. Wie van klassiek ballet houdt, moet Het Zwanenmeer ook gezien hebben.

2. De muziek van Tsjaikovski

De prachtige muziek van Het Zwanenmeer is gecomponeerd door de beroemde Russische componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, die ook de muziek voor de bekende balletten De Notenkraker en The Sleeping Beauty schreef. Het Zwanenmeer was zijn eerste werk voor een ballet – en werd aanvankelijk eigenlijk helemaal niet goed ontvangen. Het was pas na Tsjaikovski’s dood dat Het Zwanenmeer, ter ere van de componist, nieuw leven werd ingeblazen, en het ballet de lof kreeg die zowel de choreografie als de elegante, expressieve melodieën verdienen.

3. De bijzondere versie van Rudi van Dantzig 

Rudi van Dantzigs versie van de beroemde klassieker wordt nog altijd beschouwd als een van de mooiste versies van het ballet. De voormalig artistiek directeur van Het Nationale Ballet liet zich voor zijn Zwanenmeer, dat in 1988 in première ging, niet alleen inspireren door Tsjaikovski’s muziek, maar ook door zijn brieven en dagboeken. Het ballet heeft daardoor een sterk menselijke, emotionele interpretatie.

4. Kostuums en decor van Toer van Schayk

Multitalent Toer van Schayk choreografeerde in Van Dantzigs productie niet alleen de kleurige volksdansen die in de derde akte Siegfrieds verjaardagsfeest verfraaien – hij ontwierp ook de imponerende decors en kostuums. Hiervoor liet hij zich inspireren door de schilderijen van zeventiende-eeuwse Hollandse Meesters.

5. Het ontroerende liefdesverhaal 

Liefde en misleiding zijn de kernwoorden in dit tragische ballet. Siegfried, een jonge prins met de ziel van een dichter, ontmoet ’s nachts aan een meer een witte zwaan, Odette, en hij belooft haar – en zijn idealen – trouw te zullen blijven. Maar eenmaal terug in zijn paleis laat Siegfried zich verleiden door tovenaarsdochter Odile, die zich als zwarte zwaan heeft vermomd. Te laat beseft hij zijn vergissing…

  • Het Zwanenmeer is van 22 maart tot en met 18 april te zien in Nationale Opera & Ballet     - UITVERKOCHT