Het meisje, de jager en de wolf campagnebeeld
Foto: Michiel Spijkers

5 redenen om uit te kijken naar... Het meisje, de jager en de wolf

15 september 2022

1. Jeugdopera

De Nationale Opera maakt muziektheater voor iedereen. Daarbij worden ook kinderen (en hun familieleden) niet vergeten. Dit seizoen staan er verschillende jeugdopera’s op het programma: naast Het meisje, de jager en de wolf (6+) presenteert De Nationale Opera ook de nieuwe opera Het lijflied (5+) van Lucas Wiegerink en Be Opera XL (6+), een muzikale vertelling met beroemde aria’s van verschillende componisten.

2. Sprookjesfiguren, maar dan anders

In Het meisje, de jager en de wolf blijkt de werkelijkheid een stuk complexer dan ons vaak in sprookjes is wijsgemaakt. In het verhaal zoals librettist Gonçalo Tavares dat uitwerkte, is de hongerige wolf op de vlucht voor twee jagers. Hij ontmoet Roodkapje, die werkelijk contact met hem maakt en hem probeert te helpen.

3. Vasco Mendonça

De Portugese componist Vasco Mendonça schrijft veel voor opera en muziektheater. Met zijn compositiestijl is hij een meester in het oproepen van verschillende stemmingen en onderhuidse spanningen. Zijn eerste opera, The House Taken Over, ging in première op het prestigieuze Festival d’Aix-en-Provence. Deze opera, een beklemmend werk, vertelt over een broer en een zus die samen in een huis leven en niet meer buiten komen. In deze beklemmende omgeving blijven ze vasthouden aan hun gewoontes en hun rituelen.

4. Inne Goris

De Vlaamse theatermaker Inne Goris wil in haar voorstellingen actief zichtbaar maken wat normaal gesproken verborgen blijft. Dit resulteert in eigenzinnige voorstellingen die zich bevinden op het grensvlak van beeldende kunst, theater en dans. Ze heeft een grote affiniteit met de beleving van kinderen en jongeren. In haar meest recente project, Ophelia, dompelde ze het publiek onder in de gevoelswereld van twaalf jonge ‘Ophelia’s’ en hun perspectief op de liefde.

5. Verschillende kanten van het leven

In Het meisje, de jager en de wolf worden zware thema’s niet uit de weg gegaan. Inne Goris zegt daarover: “Als kind maak je hoe dan ook veel mee: je kat gaat dood, je oma sterft, je hebt ruzie op school, noem maar op. Lelijke, duistere dingen gebeuren, dat is deel van ons leven. En je helpt kinderen er niet mee om dat soort dingen weg te laten uit een voorstelling.”

  • Het meisje, de jager en de wolf is van 15 t/m 23 oktober 2022 te zien bij De Nationale Opera.