Giulio Cesare campagnebeeld
Foto: Marta Syrko

5 redenen om uit te kijken naar... Giulio Cesare

5 december 2022

1. Spanning en intrige

Giulio Cesare vertelt een verhaal vol machtswellust, intrige en passie. Cleopatra denkt de liefde als wapen in te kunnen zetten in haar streven naar meer macht, maar wordt verrast door de echte gevoelens die zij voor haar doelwit, Cesare, ontwikkelt. Giulio Cesare is een opera vol dubbele agenda’s, politieke strategieën en de liefde die sterker is dan welke vermomming of tactiek dan ook.

2. Calixto Bieito

Met Giulio Cesare keert de Spaanse opera- en theaterregisseur Calixto Bieito na Die ersten Menschen met een heel ander soort (familie)drama terug naar De Nationale Opera. In Bieito’s regie kunnen we een lezing van Händels opera verwachten die focust op de duistere kanten van het menselijk verlangen. Voor zijn enscenering liet hij zich inspireren door de rijke, op geld en macht beluste bezoekers van wereldtentoonstellingen. Hij plaatst zijn personages in een vrij letterlijke vertaling van het paviljoen van Saudi Arabië op de Expo in 2020 in Dubai.

3. Prachtige barokmuziek

Hoewel het verhaal vrij ingewikkeld is, spreekt de muziek in Giulio Cesare voor zich. Met deze opera schreef Händel een van zijn meesterwerken, die een plek inneemt naast zijn andere succesopera’s Tamerlano en Rodelinda – allemaal geschreven in zijn tijd als directeur van de Royal Academy of Music in Londen. De klankwereld van Giulio Cesare ademt barok door de oude instrumenten als klavecimbel, blokfluit en viola da gamba die de orkestklank kleuren. De meest virtuoze aria’s vol vocaal vuurwerk staan naast de subtielste die Händel ooit schreef.

4. Emmanuelle Haïm en Le Concert d’Astrée

Giulio Cesare is bij dirigent Emmanuelle Haïm, specialist in dit repertoire en geroemd om haar vele prijswinnende CD-opnames, in de beste handen. De populaire dirigent maakt met dit hoogtepunt uit het barokrepertoire haar debuut bij De Nationale Opera. Voor deze gelegenheid neemt ze haar eigen barokorkest, Le Concert d’Astrée, mee.

5. Sterrencast

Bieito en Haïm hebben een verzameling grote toneelpersoonlijkheden tot hun beschikking, met de Franse sopraan Julie Fuchs als Cleopatra en countertenor en gevierd Händelvertolker Christophe Dumaux als Giulio Cesare. Daarnaast zijn er nóg twee countertenoren in de cast te vinden: Cameron Shahbazi, voormalig associate artist van De Nationale Opera Studio, en Jake Ingbar, huidig associate artist van de Studio.

  • Giulio Cesare is van 16 januari t/m 5 februari 2023 te zien bij De Nationale Opera.