De theorie van alles
Foto: Michiel Spijkers

5 redenen om uit te kijken naar ... De theorie van alles

17 november 2023

1. DE WERELD VAN SPOKEN WORD: ROZIENA SALIHU

Het libretto van de spoken word-opera De theorie van alles is geschreven door multidisciplinair kunstenaar en verhalenverteller Roziena Salihu. Naar eigen zeggen is ‘het woord’ de basis van alles wat ze doet. Met haar diepe interesse in maatschappelijke en menselijke processen is ze de gedroomde librettist voor De theorie van alles – een project waarmee ze een uitstapje maakt naar een voor haar nieuw genre: deze spoken word-opera is haar debuut als librettist.

2. DE WERELD VAN MUZIEK: CARLIJN METSELAAR EN JAN VAN EERD

De jonge veelbelovende componist Carlijn Metselaar is verantwoordelijk voor de muziek van De theorie van alles. In haar speelse compositie creëert ze een bontgekleurde klankenwereld en doet ze niet alleen recht aan het klassieke idioom, maar ook aan de wereld van de spoken word. Muzikant, producer en Edisonwinnaar Jan van Eerd zal op zijn beurt een deel van Carlijns akoestische compositie naar zijn eigen elektronische wereld vertalen, met onder meer vintage synthesizers in combinatie met vibrafoons en marimba’s.

3. DE WERELD VAN DANS: JOMECIA OOSTERWOLDE

De choreografie van De theorie van alles is in handen van Jomecia Oosterwolde. Haar dansstijl is gegrond in de rijke danstradities van de West-Afrikaanse diaspora. Deze dansstijl is diep ritmisch en vol van veerkracht. Daarnaast bekleedt Jomecia een dubbelrol: ze is ook te zien als de dansende tante van Nia in deze voorstelling.

4. DE WERELD VAN DE WETENSCHAP

In De theorie van alles komt de wereld van de kunsten samen met die van de natuurkunde. De titel van het werk verwijst naar de unificatietheorie, een (nog niet bestaande) theorie die de verschillende fundamentele theorieën in de natuurkunde met elkaar verenigt. Door op een andere manier te kijken naar de begrippen ‘tijd’ en ‘ruimte’, breekt Nia een lans voor een andere blik op de wereld.

5. DE WERELD VAN ALLESKUNNERS NAOMI VAN DER LINDEN EN HANNE VAN DE VRIE

Deze muzikale familievoorstelling is een initiatief van regisseur Naomi van der Linden en muzikaal leider Hanne van de Vrie. Ze werkten beiden al meer dan eens samen aan de jaarlijkse kinderprojecten van De Nationale Opera: het Kinderkorenfestival en Operahelden. Vanuit deze twee projecten groeien ze nu door naar de nieuwe zaal van Nationale Opera & Ballet: Studio Boekman. Met hun spoken word-opera De theorie van alles hopen ze kinderen te verwonderen, inspireren en enthousiasmeren voor opera.

  • De theorie van alles is van 20 december tot en met 7 januari te zien bij De Nationale Opera in Nationale Opera & Ballet