Romeo en julia

10 dingen die je nog niet wist over Romeo en Julia

8 Oktober 2019

Tekst: Roos Bruinsma

Romeo en Julia is in de westerse wereld misschien wel het meest bekende liefdesverhaal. Waarschijnlijk ken je de tragische afloop van dit romantische verhaal wel. Maar kende je deze tien bijzondere feitjes al?

1. ‘Geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt’, was de eerste reactie van choreograaf Rudi van Danzig toen hij ruim 55 jaar geleden werd gevraagd een eigen versie van Romeo en Julia te maken. Maar het enthousiasme van toenmalig artistiek leider van Het Nationale Ballet, Sonja Gaskell, haalde hem toch over. Hiermee maakte hij zijn eerste avondvullende ballet.

2. Julia is in de oorspronkelijke liefdestragedie van Shakespeare pas dertien jaar oud wanneer ze Romeo ontmoet. Nog geen dag na hun eerste ontmoeting, trouwen ze met elkaar.

3. De families Montague en Capulet hebben waarschijnlijk echt bestaan. De beroemde veertiende-eeuwse Italiaanse schrijver Dante refereert aan de rivaliserende families in zijn Divina Commedia.

4. Sommigen beweren dat Shakespeare niet degene is die de Shakespearetoneelstukken daadwerkelijk schreef. Ze werden in de loop der tijd toegeschreven aan maar liefst vijftig  verschillende auteurs.

5. Van Dantzig wist met zijn versie van Romeo en Julia velen  te ontroeren, in Nederland én daarbuiten: Zijn meesterwerk staat bij gezelschappen van Canada tot Hongkong op het repertoire.

 

romeo en julia

6. De componist van Romeo en Julia, Prokofiev, componeerde zijn eerste muziekstuk toen hij vijf jaar oud was. Hij had een compleet pianoboek vol muziek geschreven op zijn achtste en begon met zijn studie aan het conservatorium toen hij pas twaalf was.

7. Hoogstwaarschijnlijk werd de rol van Julia in het oorspronkelijke toneelstuk door een man vertolkt. Vrouwen mochten destijds namelijk niet acteren. Jongens die nog niet in de puberteit waren, speelden vaak vrouwenrollen.

8. Er wordt beweerd dat Romeo en Julia gebaseerd is op het verhaal van twee échte geliefden, die voor elkaar stierven in de Italiaanse stad Verona in 1303.

9. De bekendste scène uit Romeo en Julia is misschien wel de balkonscène; wanneer ze elkaar de liefde verklaren. Nog altijd trekken verliefde stellen naar een balkon in Verona waarvan ten onrechte beweerd wordt dat dit dé plek was waar zij elkaar de liefde verklaarden.

10. Nadat Van Dantzigs Romeo en Julia voor het eerst in de Amsterdamse Stadsschouwburg werd opgevoerd, is de choreografie nog drie keer aangepast.

Repetitievideo Romeo en Julia

Repetitievideo Romeo en Julia