Aleksandr Glazoenov

Aleksandr Glazoenov

Componist

De Rus Aleksandr Glazoenov (1865-1936) was een vooraanstaande, laatromantische componist van de generatie na Tsjaikovski. Afkomstig uit een welgestelde familie uit Sint-Petersburg, kreeg hij de kans om zijn componeertalent al op jonge leeftijd te ontdekken en ontwikkelen. Zijn moeder was een getalenteerd pianiste en had grote invloed op zijn muzikale opvoeding. In 1879 ontmoette Glazoenov Mili Balakirev, een van de oprichters van de Russische nationalistische school die bekend stond als ‘Het Machtige Hoopje’. Balakirev beval hem aan bij Nikolaj Rimski-Korsakov, componist en eveneens lid van Het Machtige Hoopje, die Glazoenov de theorie van compositie, harmonie en instrumentale begeleiding leerde.

Glazoenovs carrière bereikte haar hoogtepunt in de jaren negentig van de negentiende eeuw. In deze tijd componeerde hij zijn bekendste werken: de Vierde, Vijfde en Zesde Symfonie, en de balletten Raymonda, Les Ruses d’Amour en Les Saisons. Ook rondde hij samen met Rimski-Korsakov enkele onvoltooide werken af van de toen inmiddels overleden componist Aleksandr Borodin.

In 1899 werd Glazoenov aangesteld als professor aan het conservatorium van Sint-Petersburg, waar hij vijf jaar later tot directeur werd benoemd. Hij bekleedde deze functie 23 jaar lang, tot hij besloot Rusland te verlaten. Hij stierf in 1936 in Parijs en liet in totaal ongeveer tweehonderd composities na.