Voor alle niveau's

Workshopdocent aan het werk met leerlingen

Opera 101

Crash course operamaken: leerlingen ontdekken de basiselementen van opera en maken zelf een korte operascène.

Voor VMBO, HAVO, VWO

Opera 101: Crash course operamaken

Workshopdocent aan het werk met leerlingen

WAT IS OPERA?

Opera is een vorm van muziektheater waarbij een gezongen verhaal theatraal wordt uitgebeeld, live begeleid door een orkest. Opera kan een boodschap overbrengen en emoties oproepen. Daarbij spelen drie uitgangspunten een rol: de tekst, de muziek en de regie.

KENNISMAKEN MET UITVOEREN EN AANSTUREN

In de workshop Opera 101 maken de leerlingen kennis met deze basiselementen van opera. Aan de hand van kijk- en luisterfragmenten van hoogtepunten uit de operageschiedenis leren de jongeren regieplannen analyseren en vergelijken. Zij kruipen in de huid van zowel de zanger als de regisseur; welke keuzes heeft hij of zij gemaakt en waarom? Leerlingen krijgen de kans om te verwoorden wat ze daar van vinden en hoe ze het zelf zouden aanpakken. Ze doen zang- en speloefeningen en studeren samen een koorstuk in. Ze leren over stemsoorten en ruimtegebruik. En ze leren hun eigen stem, lichaam en analysevermogen onderzoeken. Aan het eind van de workshop presenteren de leerlingen aan elkaar een korte zelfgemaakte operascène of een reeks tableau’s.

IDEALE KENNISMAKING

Deze workshop biedt een ideale kennismaking met opera en sluit aan bij het CKV-programma. De workshop wordt aangeboden zonder aansluitend voorstellingsbezoek en is te boeken op doordeweekse dagen tijdens schooluren.

MAATWERK MOGELIJK

We gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden om de workshop op maat aan te bieden voor uw leerlingen. Zo is het mogelijk om de workshop uit te breiden of toe te spitsen op één thema. 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Voor: VMBO/HAVO/VWO
Waar: De workshop 'Opera 101' kan zowel in Nationale Opera & Ballet als op school gegeven worden | vanwege maatregelen die we hebben genomen in het kader van de uitbraak van COVID-19 bieden we deze workshop tijdelijk alleen aan op school en niet in ons theater.
Wanneer: in overleg
Duur: circa 2 uur
Kosten: €10 per leerling

Inschrijven

Dansende leerlingen

Dans 101

Crash course choreograferen: leerlingen ontdekken de basiselementen van dans en maken zelf een korte choreografie.

Voor VMBO, HAVO, VWO

Dans 101: Crash course choreograferen

Dansende leerlingen

WAT IS DANS

Dans is de kunst van het bewegende lichaam. Maar niet iedere beweging is dans. Beweging wordt pas dans als de danser met die bewegingen iets wil vertellen of laten zien. Een choreograaf creëert de bewegingen voor de dansers en verdeelt deze over de muziek en in de ruimte. In deze workshop maken de leerlingen kennis met de drie basiselementen van dans: ruimte, tijd en kracht.

ZELF DANSBEWEGINGEN MAKEN

De leerlingen kruipen in de huid van zowel de choreograaf als de danser. Ze werken met elementen als tempo, ritme en herhaling. Ze ontdekken dat een danspas die met veel kracht uitgevoerd wordt een andere betekenis kan krijgen wanneer deze met minder spierspanning gedanst wordt. De specifieke kenmerken van klassiek ballet worden behandeld en de leerlingen leren de verschillen tussen ballet en hedendaagse dans herkennen. Aan het eind van de workshop presenteren de leerlingen aan elkaar een korte zelfgemaakte choreografie.

CKV, SENSORIUM, KUNST ALGEMEEN

Deze workshop biedt een ideale kennismaking met dans en sluit aan bij het CKV-programma. Na afloop krijgen de leerlingen een werkblad mee dat eventueel op school kan worden gebruikt voor een nabespreking. Er wordt gebruik gemaakt van Sensorium - Toolkit voor dans, ontwikkeld door ICK. De workshop is te boeken op doordeweekse dagen tijdens schooluren.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Voor: VMBO/HAVO/VWO
Waar: Deze workshop kan zowel in Nationale Opera & Ballet als op school gegeven worden | vanwege maatregelen in het kader van de uitbraak van COVID-19 bieden we deze workshop tijdelijk alleen aan op school en niet in ons theater.
Wanneer: in overleg
Duur: circa 2 uur
Kosten: €10 per leerling
Kleding: neem trainingskleren mee of trek ze vast aan

Inschrijven

Leerlingen dansen op school

Dansdag op school

Leerlingen maken in één dag een dansvoorstelling op school.

Voor VMBO, HAVO en VWO

Dansdag op school

Leerlingen dansen op school

Tip: zeer geschikt als seizoensafsluiting!

TOEGESPITST OP UW LEERLINGEN

In één dag een dansvoorstelling op de planken bij u op school, gedanst door uw eigen leerlingen? Dat kan! Dansdocenten studeren tijdens workshops met de leerlingen choreografieën in, gebaseerd op het repertoire van Het Nationale Ballet en aangepast aan de leerlingen zodat iedereen mee kan doen.

ONDERBOUW, BOVENBOUW

Bij de onderbouw wordt er zowel gerepeteerd aan de voorstelling als gewerkt aan kostuums en/of decor (onder leiding van de docenten). Bij de bovenbouw staat de hele dag in het teken van dans. ’s Avonds presenteren de leerlingen hun voorstelling aan ouders en belangstellenden.

Repertoirekeuze

U kunt kiezen uit:

  • Tutu Much: kennismaking met de grote balletklassiekers
  • Hans van Manen: een greep uit het repertoire van de grootmeester van de dans
  • Romeo en Julia: het beroemde verhaal van een onmogelijke liefde

Alleen bovenbouw:

  • Ballets Russes: kennismaking met één van de belangrijkste gezelschappen uit de dansgeschiedenis
  • La Sylphide: over de strijd tussen idealen en realiteit en tussen goed en kwaad

Voor: VMBO/HAVO/VWO
Wanneer: in overleg
Duur: één dag
Groepsgrootte: maximaal 160 leerlingen, afhankelijk van leeftijd en project
Kosten: op aanvraag, afhankelijk van het aantal leerlingen
De dansdag wordt gerealiseerd in samenwerking met Projects Unlimited. Meer informatie: projectsunlimited.nl

Inschrijven

Een impressie

Leerlingen dansen op school
Kostuums uitgestald in Nationale Opera & Ballet

Backstage rondleiding

Leerlingen krijgen een kijkje achter de schermen.

Voor VMBO, HAVO en VWO

Kostuums uitgestald in Nationale Opera & Ballet

RONDLEIDING TIJDELIJK NIET BESCHIKBAAR

Vanwege de aanpassingen die Nationale Opera & Ballet noodgedwongen moet maken als gevolg van de COVID-19-uitbraak, kunnen we deze rondleiding tijdelijk niet aanbieden. 

Antwoord op alle vragen

Hoe worden decors zo snel gewisseld? Hoe wordt een pruik gemaakt? Waar blijven de kostuums na afloop van een productie? En hoe bereiden de zangers en dansers zich voor op een voorstelling?
Op al deze en nog veel meer vragen krijgen uw leerlingen een antwoord tijdens een rondleiding door Nationale Opera & Ballet.

KIJKJE IN DE WERELD ACHTER DE SCHERMEN

Behalve een theater waar je opera- en balletvoorstellingen kunt zien, is Nationale Opera & Ballet ook een productiebedrijf. Alle kostuums, rekwisieten en decors worden in eigen huis gemaakt. Tijdens een rondleiding zien de leerlingen de zaal waar van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat gewerkt wordt en een van de balletstudio’s waar dansers repeteren. Ze brengen een bezoek aan het achtertoneel met alle technische faciliteiten zoals hefpodia, zwevende vloeren en belichting. Ook lopen zij langs de kostuumateliers van De Nationale Opera.

VERSCHILLENDE NIVEAUS EN THEMA

Er is zoveel te zien dat een rondleiding voor leerlingen van elk niveau iets te bieden heeft. In overleg kan de rondleiding worden toegespitst op een specifiek thema. 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Voor: VMBO/HAVO/VWO
Wanneer: in overleg | op dit moment is deze rondleiding helaas niet te boeken vanwege maatregelen die we hebben moeten nemen in het kader van de corona-uitbraak. Zodra de rondleiding weer beschikbaar is, werken we deze pagina bij.
Tijdsduur: 1 uur
Kosten: €60 per groep van 15 leerlingen

NB: De rondleiding kan enigszins aangepast aangeboden worden aan rolstoelgebruikers of mensen die slecht ter been zijn. Indien u hier gebruik van wil maken horen wij dat graag bij uw aanmelding.

MEER WETEN?

Voor meer informatie over rondleidingen en boekingen, neem contact op via 020 551 8103 of [email protected].

Naast de Backstage-rondleiding bieden we ook een rondleiding door het decoratelier aan.

Speciaal voor het VMBO

Scènefoto uit de voorstelling Mr. & Mrs. Perfect

Mr. & Mrs. Perfect

Workshops én voorstelling in de klas. 

Speciaal voor het VMBO

Scènefoto uit de voorstelling

Het Nationale Ballet presenteert samen met Poldertheater een nieuwe voorstelling met workshops in de klas, speciaal voor leerlingen van het VMBO. Mr & Mrs Perfect is geïnspireerd op het ballet Les Noces van Stravinsky. 

De oudere zus van Ka gaat trouwen, met een man die Ka helemaal niet bevalt. En ineens komen er allerlei regeltjes en tradities om de hoek kijken. Maar wat als je gewoon vrij wilt zijn? Of de traditie anders interpreteert dan je familie? Gaat het dan goed mis of is er ergens in het midden toch een compromis te vinden?

Dit schooljaar gaat Het Nationale Ballet de samenwerking aan met Poldertheater. In Amsterdam is Poldertheater al jarenlang de cultuureducatieve theatergroep met het grootste bereik onder vmbo-leerlingen. Kernwaarde is het bieden van een theaterervaring aan elke leerling door het geven van workshops en het spelen van een voorstelling in de klas, in een intieme, laagdrempelige setting met veel persoonlijke aandacht. Nu slaan deze twee organisaties de handen ineen voor een project op het raakvlak van toneel en dans, waarbij op ieder moment de verbinding wordt gezocht met de eigen leefwereld van de leerlingen.

Tekst: Janwillem Slort
Compositie: Tony Roe (geïnspireerd op Igor Stravinsky)
Regie: Sheila Bosman
Choreografie: Bruno da Rocha Pereira
Spel, dans en muzikale uitvoering: Lisa Carreno, Samantha van den Doel, Vitaly Medvedev, Chuck Kerk.

Scènefoto uit de voorstelling

PRAKTISCHE INFORMATIE

Voor: klas 1, 2 of 3 VMBO (alle niveaus)
Wanneer: in overleg
Duur: 3 x 50 minuten of 2 x 100 minuten (workshops en voorstelling + nagesprek)
Locatie: in het eigen klaslokaal
Kosten: € 18,- per leerling bij 3 x 50 minuten en € 22,- per leerling bij 2 x 100 minuten

Voor meer informatie en reserveren, neem contact op met het Poldertheater.

Dansende leerlingen

Dans en muziek

Leerlingen ontdekken actief hoe dansers en musici samenwerken.

Speciaal voor het VMBO

Dans en muziek

Dansende leerlingen

WORKSHOP TIJDELIJK NIET BESCHIKBAAR

Vanwege de aanpassingen die Nationale Opera & Ballet noodgedwongen moet maken als gevolg van het coronavirus, kunnen we deze workshop tijdelijk niet aanbieden. 

Over de workshop

Hoe onthouden dansers de choreografieën? Wat is daarbij de rol van de muziek? En hoe zorgt de dirigent ervoor dat muziek en dans goed samengaan?

INTERACTIE LIVE MUZIEK EN DANS

De voorstellingen van Het Nationale Ballet worden vrijwel altijd live begeleid door Het Balletorkest. Dat is een bijzonder proces: de dansers op het podium en het orkest (met tot wel honderd musici) moeten goed op elkaar ingespeeld zijn. De dirigent speelt hierin een sleutelrol.

In deze workshop maken leerlingen kennis met het orkest, de kunst van het dirigeren voor een dansvoorstelling en krijgen ze inzicht in de samenwerking tussen choreograaf en dirigent.

RONDLEIDING, ONTMOETING EN ZELF PROBEREN

De leerlingen beginnen met een rondleiding achter de schermen. Vervolgens krijgen ze de unieke kans om een deel van een repetitie van dansers en orkest bij te wonen en de musici te ontmoeten. Tot slot volgen ze een workshop waarin ze zelf aan de slag gaan met muziek en dans.

WANNEER

Vanwege de aangepaste programmering is deze workshop tijdelijk niet beschikbaar. Zodra we de workshop weer kunnen aanbieden werken we deze pagina bij. Voor meer informatie, neem contact met ons op via [email protected].

PRAKTISCHE INFORMATIE

Duur: 3 uur
Kosten: € 10 per leerling
Aantal: max. 20 leerlingen
Kleding: neem trainingskleren mee

Leerlingen in het decoratelier

Rondleiding decoratelier

Leerlingen maken kennis met de ambachten achter onze imposante decors.

Speciaal voor het VMBO

Leerlingen in het decoratelier

RONDLEIDING TIJDELIJK NIET BESCHIKBAAR

Vanwege de aanpassingen die Nationale Opera & Ballet noodgedwongen moet maken als gevolg van de COVID-19-uitbraak, kunnen we deze rondleiding tijdelijk niet aanbieden. 

UNIEKE ATELIERS

Het Decoratelier van Nationale Opera & Ballet is een voor Nederland unieke werkplaats. Een team van ambachtsmensen vervaardigt er alle decorstukken van de grootschalige producties van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet. Van de ontwerpschets of maquette wordt eerst digitaal een 3D-model gemaakt. Vervolgens worden de afzonderlijke onderdelen van het decor gecreëerd in de constructiewerkplaats, de houtwerkplaats en de schilderwerkplaats. Ook is er een werkplaats voor plastische vormgeving, waar onder andere met piepschuim, rubber, hout en andere materialen wordt gewerkt.

DECORS IN MEGAFORMAAT

Als alle onderdelen klaar zijn biedt de montagetoren de mogelijkheid om de complete decors tot wel 18 meter hoogte ter plaatse op te bouwen en te testen (dat is vergelijkbaar met een flatgebouw van vijf etages!).
Deze rondleiding door het Decoratelier laat uw leerlingen kennismaken met bijzondere toepassingen van ambachtelijke technieken en biedt hen de kans ervaringen uit te wisselen met onze vakmensen.

KOSTUUMOPSLAG

Tijdens de rondleiding mogen de leerlingen ook een kijkje nemen in de 1500 m2 grote kostuumopslag van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet., die zich eveneens in het Decoratelier bevindt.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wanneer: in overleg | op dit moment is deze rondleiding helaas niet te boeken vanwege maatregelen die we hebben moeten nemen in het kader van de corona-uitbraak. Zodra de rondleiding weer beschikbaar is, werken we deze pagina bij.
Duur: 1,5 uur
Kosten: €60 per groep van 15 scholieren

MEER WETEN?

Voor meer informatie over rondleidingen en boekingen, neem contact op via 020 551 8103 of [email protected].

De rondleiding is speciaal toegesneden op VMBO-leerlingen, maar ook geschikt voor HAVO- of VWO-klassen.

Naast de rondleiding door het Decoratelier bieden we ook Backstage-rondleiding door het theater aan.

Leerlingen bekijken een bouwtekening

Ontwerp je eigen decor

Leerlingen ontdekken de wereld achter de schermen en krijgen professioneel commentaar op een eigen decorontwerp.

Speciaal voor het VMBO

Ontwerp je eigen decor

Leerlingen bekijken een bouwtekening

WORKSHOP TIJDELIJK NIET BESCHIKBAAR

Vanwege de aanpassingen die Nationale Opera & Ballet noodgedwongen moet maken als gevolg van de COVID-19-uitbraak, kunnen we deze workshop tijdelijk niet aanbieden. 

RONDLEIDING IN THEATER, OPDRACHT MEE NAAR SCHOOL

Speciaal voor het voor het VMBO ontwikkelde Nationale Opera & Ballet het project Ontwerp je eigen decor. De leerlingen volgen een backstage-rondleiding in ons theater aan het Amsterdamse Waterlooplein, waarbij het maakproces van een van de producties wordt uitgelicht. Op basis van deze informatie krijgen de leerlingen de opdracht om zelf op school een decortekening of maquette voor deze productie te maken.

BEZOEK AAN DECORATELIER

Vervolgens gaat de groep voor een tweede bezoek naar het Decoratelier in Amsterdam Zuidoost. Daar krijgen de jongeren een rondleiding langs de verschillende afdelingen, zoals de timmer-, hout- en schilderwerkplaats. Zo ontdekken ze wat erbij komt kijken om een idee in het theater werkelijkheid te laten worden, en hoe verschillende ambachten daarbij op een creatieve manier ingezet kunnen worden.

FEEDBACK VAN PROFESSIONAL

Na afloop van de rondleiding ontvangen de leerlingen van een professionele decorbouwer feedback op hun eigen decortekening of maquette.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wanneer: in overleg | | op dit moment is deze rondleiding helaas niet te boeken vanwege maatregelen die we hebben moeten nemen in het kader van de corona-uitbraak. Zodra de rondleiding weer beschikbaar is, werken we deze pagina bij.
Duur: 2 keer 1,5 uur
Kosten: €95 per groep van 15 scholieren

NB: De rondleiding kan enigszins aangepast aangeboden worden aan rolstoelgebruikers of mensen die slecht ter been zijn. Indien u hier gebruik van wil maken horen wij dat graag bij uw aanmelding.