Drie leerlingen poseren tijdens een operaworkshop

Opera 101

Een crash course opera: wat heb je nodig om een operascène te maken?

Voor vmbo-tl onder- en bovenbouw

Opera 101

Drie leerlingen poseren tijdens een operaworkshop

WAT IS OPERA?

Opera is een vorm van muziektheater waarbij een gezongen verhaal theatraal wordt uitgebeeld, live begeleid door een orkest. Opera kan een boodschap overbrengen en emoties oproepen. Daarbij spelen drie uitgangspunten een rol: de tekst, de muziek en de regie.

KENNISMAKEN MET UITVOEREN EN AANSTUREN

In de workshop Opera 101 maken de leerlingen kennis met deze basiselementen van opera. Aan de hand van kijk- en luisterfragmenten van hoogtepunten uit de operageschiedenis leren de jongeren regieplannen analyseren en vergelijken. Zij kruipen in de huid van zowel de zanger als de regisseur; welke keuzes heeft hij of zij gemaakt en waarom? Leerlingen krijgen de kans om te verwoorden wat ze daar van vinden en hoe ze het zelf zouden aanpakken. Ze doen zang- en speloefeningen en studeren samen een koorstuk in. Ze leren over stemsoorten en ruimtegebruik. En ze leren hun eigen stem, lichaam en analysevermogen onderzoeken. Aan het eind van de workshop presenteren de leerlingen aan elkaar een korte zelfgemaakte operascène of een reeks tableau’s.

IDEALE KENNISMAKING

Deze workshop biedt een ideale kennismaking met opera en sluit aan bij het CKV-programma. De workshop wordt aangeboden zonder aansluitend voorstellingsbezoek en is te boeken op doordeweekse dagen tijdens schooluren.

MAATWERK MOGELIJK

We gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden om de workshop op maat aan te bieden voor uw leerlingen. Zo is het mogelijk om de workshop uit te breiden of toe te spitsen op één thema. 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wie: vmbo-tl onder- en bovenbouw
Wanneer: in overleg
Waar: Nationale Opera & Ballet of op school
Duur: ca. 2 uur
Kosten: €10 per leerling
Groepsgrootte: max. 30 leerlingen

Inschrijven

Een pianist speelt terwijl op de achtergrond leerlingen voor een spiegel dansen

Muziek van de dans

Leerlingen ontdekken actief hoe dansers en musici samenwerken.

Voor vmbo onderbouw

Muziek van de dans

Een pianist speelt terwijl op de achtergrond leerlingen voor een spiegel dansen

Hoe onthouden dansers de choreografieën? Wat is daarbij de rol van de muziek? En hoe zorgt de dirigent ervoor dat muziek en dans goed samengaan?

De voorstellingen van Het Nationale Ballet worden vrijwel altijd live begeleid door Het Balletorkest. Dat is een bijzonder proces: de dansers op het podium en het orkest (met tot wel honderd musici) moeten goed op elkaar ingespeeld zijn. De dirigent speelt hierin een sleutelrol.

In deze workshop maken leerlingen kennis met het orkest, de kunst van het dirigeren voor een dansvoorstelling en krijgen ze inzicht in de samenwerking tussen choreograaf en dirigent.

RONDLEIDING, ONTMOETEN, EN ZELF ERVAREN

De leerlingen beginnen met een rondleiding achter de schermen. Vervolgens krijgen ze de unieke kans om een deel van een repetitie van dansers en orkest bij te wonen en de musici te ontmoeten. Tot slot volgen ze een workshop waarin ze zelf aan de slag gaan met muziek en dans.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wie: vmbo onderbouw
Wanneer (onder voorbehoud):

 • Donderdag 8 september – Shadows
 • Dinsdag 6 december – The Sleeping Beauty
 • Vrijdag 3 februari – Messa di Requiem
 • Maandag 20 maart – Het Zwanenmeer
 • Woensdag 7 juni – Forsythe Festival

Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: 3 uur
Kosten: €10 per leerling
Groepsgrootte: 1 groep van max. 20 leerlingen of 2 groepen van max. 15 leerlingen
Kleding: neem trainingskleren mee

Voor meer informatie en boekingen, neem contact op via educatie@operaballet.nl.

Publiciteitsfoto van de voorstelling Mr. & Mrs. Perfect

Mr. and Mrs. Perfect

Voorstelling én workshops in de klas! 

Voor vmbo onderbouw

Mr. and Mrs. Perfect

Publiciteitsfoto van de voorstelling Mr. & Mrs. Perfect

Het Nationale Ballet presenteert samen met Poldertheater een nieuwe voorstelling met workshops in de klas, speciaal voor leerlingen van het VMBO. Mr & Mrs Perfect is geïnspireerd op het ballet Les Noces van Stravinsky. 

De oudere zus van Ka gaat trouwen, met een man die Ka helemaal niet bevalt. En ineens komen er allerlei regeltjes en tradities om de hoek kijken. Maar wat als je gewoon vrij wilt zijn? Of de traditie anders interpreteert dan je familie? Gaat het dan goed mis of is er ergens in het midden toch een compromis te vinden?

Dit schooljaar gaat Het Nationale Ballet de samenwerking aan met Poldertheater. In Amsterdam is Poldertheater al jarenlang de cultuureducatieve theatergroep met het grootste bereik onder vmbo-leerlingen. Kernwaarde is het bieden van een theaterervaring aan elke leerling door het geven van workshops en het spelen van een voorstelling in de klas, in een intieme, laagdrempelige setting met veel persoonlijke aandacht. Nu slaan deze twee organisaties de handen ineen voor een project op het raakvlak van toneel en dans, waarbij op ieder moment de verbinding wordt gezocht met de eigen leefwereld van de leerlingen.

Choreografie: Bruno da Rocha Pereira
Muziek: Tony Roe (geïnspireerd op Igor Stravinsky)
Tekst: Janwillem Slort
Regie: Sheila Bosman
Spel, dans en muzikale uitvoering: Lisa Carreno, Samantha van den Doel, Vitaly Medvedev, Chuck Kerk.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wie: vmbo onderbouw (alle niveaus), andere groepen in overleg
Wanneer: in overleg
Waar: op school
Duur: 3 x 50 minuten of 2 x 100 minuten (workshops en voorstelling + nagesprek)
Kosten: €18 per leerling bij 3 x 50 minuten en €22 per leerling bij 2 x 100 minuten

Voor meer informatie en boekingen, neem contact op met het Poldertheater.

Voor scholen buiten Amsterdam is het ook mogelijk om de digitale versie van Mr. and Mrs. Perfect te boeken. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Leerlingen bekijken een bouwtekening

Ontwerp je eigen decor

Leerlingen ontdekken de wereld achter de schermen en krijgen professioneel commentaar op een eigen decorontwerp.

Voor vmbo bovenbouw

Ontwerp je eigen decor

Leerlingen bekijken een bouwtekening

RONDLEIDING IN THEATER, OPDRACHT MEE NAAR SCHOOL

Speciaal voor het voor het vmbo ontwikkelde Nationale Opera & Ballet het project Ontwerp je eigen decor. De leerlingen volgen eerst een backstage rondleiding in ons theater aan het Amsterdamse Waterlooplein, waarbij het maakproces van een van de producties wordt uitgelicht. Op basis van deze informatie krijgen de leerlingen de opdracht om zelf op school een decortekening of maquette voor deze productie te maken.

BEZOEK AAN DECORATELIER & FEEDBACK

Vervolgens gaat de groep voor een tweede bezoek naar het Decoratelier in Amsterdam Zuidoost. Daar krijgen de leerlingen een rondleiding langs de verschillende afdelingen, zoals de timmer-, hout- en schilderwerkplaats. Zo ontdekken ze wat erbij komt kijken om een idee in het theater werkelijkheid te laten worden, en hoe verschillende ambachten daarbij op een creatieve manier ingezet kunnen worden.

Na afloop van de rondleiding ontvangen de leerlingen van een professionele decorbouwer feedback op hun eigen decortekening of maquette.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wie: vmbo bovenbouw, andere groepen in overleg
Wanneer: in overleg
Waar: Nationale Opera & Ballet (Amsterdam, Waterlooplein) en Decoratelier (Amsterdam Zuidoost)
Duur: 2 x 1,5 uur
Kosten: €95 per groep van 15 leerlingen

Voor meer informatie over dit project en boekingen, neem contact op via 020 551 8103 of rondleidingen@operaballet.nl.

NB: De rondleiding kan enigszins aangepast aangeboden worden aan rolstoelgebruikers of mensen die slecht ter been zijn. Indien u hier gebruik van wil maken horen wij dat graag bij uw aanmelding.

Leerlingen luisteren naar een rondleider in het Decoratelier

Rondleiding Decoratelier

Leerlingen ontdekken het Decoratelier van Nationale Opera & Ballet.

Voor vmbo bovenbouw

Rondleiding Decoratelier

Leerlingen luisteren naar een rondleider in het Decoratelier

UNIEKE ATELIERS

Het Decoratelier van Nationale Opera & Ballet is een voor Nederland unieke werkplaats. Een team van ambachtsmensen vervaardigt er alle decorstukken van de grootschalige producties van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet. Van de ontwerpschets of maquette wordt eerst digitaal een 3D-model gemaakt. Vervolgens worden de afzonderlijke onderdelen van het decor gecreëerd in de constructiewerkplaats, de houtwerkplaats en de schilderwerkplaats. Ook is er een werkplaats voor plastische vormgeving, waar onder andere met piepschuim, rubber, hout en andere materialen wordt gewerkt.

DECORS IN MEGAFORMAAT

Als alle onderdelen klaar zijn biedt de montagetoren de mogelijkheid om de complete decors tot wel 18 meter hoogte ter plaatse op te bouwen en te testen (dat is vergelijkbaar met een flatgebouw van vijf etages!).

Deze rondleiding door het Decoratelier laat uw leerlingen kennismaken met bijzondere toepassingen van ambachtelijke technieken en biedt hen de kans ervaringen uit te wisselen met onze vakmensen.

KOSTUUMOPSLAG

Tijdens de rondleiding mogen de leerlingen ook een kijkje nemen in de 1500 m2 grote kostuumopslag van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet., die zich eveneens in het Decoratelier bevindt.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wie: vmbo bovenbouw, andere groepen in overleg
Wanneer: in overleg
Waar: Decoratelier (Amsterdam Zuidoost)
Duur: 1,5 uur
Kosten: €60 per groep van 15 leerlingen

Voor meer informatie over dit project en boekingen, neem contact op via 020 551 8103 of rondleidingen@operaballet.nl.

NB: De rondleiding kan enigszins aangepast aangeboden worden aan rolstoelgebruikers of mensen die slecht ter been zijn. Indien u hier gebruik van wil maken horen wij dat graag bij uw aanmelding.

Naast de rondleiding door het Decoratelier bieden we ook een backstage rondleiding door het theater aan.

Dansende leerlingen

Dans 101

Crash course choreograferen: leerlingen ontdekken de basiselementen van dans en maken zelf een korte choreografie.

Voor vmbo en havo/vwo onder- en bovenbouw

Dans 101

Dansende leerlingen

WAT IS DANS

Dans is de kunst van het bewegende lichaam, maar niet iedere beweging is dans. Beweging wordt pas dans als de danser met die bewegingen iets wil vertellen of laten zien. Een choreograaf creëert de bewegingen voor de dansers en verdeelt deze over de muziek en in de ruimte. In deze workshop maken de leerlingen kennis met de drie basiselementen van dans: ruimte, tijd en kracht.

ZELF DANSBEWEGINGEN MAKEN

De leerlingen kruipen in de huid van zowel de choreograaf als de danser. Ze werken met elementen als tempo, ritme en herhaling. Ze ontdekken dat een danspas die met veel kracht uitgevoerd wordt een andere betekenis kan krijgen wanneer deze met minder spierspanning gedanst wordt. De specifieke kenmerken van klassiek ballet worden behandeld en de leerlingen leren de verschillen tussen ballet en hedendaagse dans herkennen. Aan het eind van de workshop presenteren de leerlingen aan elkaar een korte zelfgemaakte choreografie.

CKV, SENSORIUM, KUNST ALGEMEEN

Deze workshop biedt een ideale kennismaking met dans en sluit aan bij het CKV-programma. Na afloop krijgen de leerlingen een werkblad mee dat eventueel op school kan worden gebruikt voor een nabespreking. Er wordt gebruik gemaakt van Sensorium - Toolkit voor dans, ontwikkeld door ICK. De workshop is te boeken op doordeweekse dagen tijdens schooluren.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wie: vmbo (alle niveaus) en havo/vwo onder- en bovenbouw
Wanneer: in overleg
Waar: Nationale Opera & Ballet of op school
Duur: ca. 2 uur
Kosten: €10 per leerling
Groepsgrootte: max. 25 leerlingen
Kleding: neem trainingskleren mee of trek ze alvast aan

Inschrijven

Leerlingen krijgen een rondleiding achter de schermen van het theater

Backstage rondleiding

Leerlingen krijgen een exclusief kijkje achter de schermen.

Voor vmbo en havo/vwo onder- en bovenbouw

Backstage rondleiding

Leerlingen krijgen een rondleiding achter de schermen van het theater

Hoe worden decors zo snel gewisseld? Hoe wordt een pruik gemaakt? Waar blijven de kostuums na afloop van een productie? En hoe bereiden de zangers en dansers zich voor op een voorstelling? Op al deze en nog veel meer vragen krijgen uw leerlingen een antwoord tijdens een rondleiding door Nationale Opera & Ballet.

KIJKJE IN DE WERELD ACHTER DE SCHERMEN

Behalve een theater waar je opera- en balletvoorstellingen kunt zien, is Nationale Opera & Ballet ook een productiebedrijf. Alle kostuums, rekwisieten en decors worden in eigen huis gemaakt. Tijdens een rondleiding zien de leerlingen de zaal waar van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat gewerkt wordt en een van de balletstudio’s waar dansers repeteren. Ze brengen een bezoek aan het achtertoneel met alle technische faciliteiten zoals hefpodia, zwevende vloeren en belichting. Ook lopen zij langs de kostuumateliers van De Nationale Opera.

Er is zoveel te zien dat een rondleiding voor leerlingen van elk niveau iets te bieden heeft. In overleg kan de rondleiding worden toegespitst op een specifiek thema. 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wie: vmbo (alle niveau’s) en havo/vwo onder- en bovenbouw
Wanneer: in overleg
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: 1 uur
Kosten: €60 per groep van 15 leerlingen

NB: De rondleiding kan enigszins aangepast aangeboden worden aan rolstoelgebruikers of mensen die slecht ter been zijn. Indien u hier gebruik van wil maken horen wij dat graag bij uw aanmelding.

Voor meer informatie over rondleidingen en boekingen, neem contact op via 020 551 8103 of rondleidingen@operaballet.nl.

Naast de backstage rondleiding bieden we ook een rondleiding door het Decoratelier aan.

Leerlingen dansen met een workshopdocent

Dansdag op school

Leerlingen maken in één dag een dansvoorstelling op school.

Voor vmbo en havo/vwo onder- en bovenbouw

Dansdag op school

Leerlingen dansen met een workshopdocent

Tip: zeer geschikt als afsluiting van het schooljaar!

TOEGESPITST OP UW LEERLINGEN

In één dag een dansvoorstelling op de planken bij u op school, gedanst door uw eigen leerlingen? Dat kan! Dansdocenten studeren tijdens workshops met de leerlingen choreografieën in, gebaseerd op het repertoire van Het Nationale Ballet en aangepast aan de leerlingen zodat iedereen mee kan doen.

Bij de onderbouw wordt er zowel gerepeteerd aan de voorstelling als gewerkt aan kostuums en/of decor (onder leiding van de docenten). Bij de bovenbouw staat de hele dag in het teken van dans. ’s Avonds presenteren de leerlingen hun voorstelling aan ouders en belangstellenden.

THEMA'S

U kunt kiezen uit:

 • Er was eens: eigentijdse vertolkingen van verhalende balletten
 • Hans van Manen: een greep uit het repertoire van de grootmeester van de dans
 • Romeo en Julia: het beroemde verhaal van een onmogelijke liefde

Alleen bovenbouw:

 • Ballets Russes: kennismaking met één van de belangrijkste gezelschappen uit de dansgeschiedenis
 • La Sylphide: over de strijd tussen idealen en realiteit en tussen goed en kwaad

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wie: vmbo en havo/vwo onder- en bovenbouw
Wanneer: in overleg
Waar: op school
Duur: een schooldag
Kosten: op aanvraag, afhankelijk van groepsgrootte

Dansdag op school wordt georganiseerd in samenwerking met Projects Unlimited. Meer informatie: projectsunlimited.nl.

Inschrijven

Een impressie

Leerlingen dansen op school
Leerlingen dansen met een workshopdocent

Balance & off balance

Leerlingen maken binnen enkele uren een eigen dansfilm

Voor havo/vwo bovenbouw

Balance & off balance

Leerlingen dansen met een workshopdocent

Balans is de basis van de dans.  Ballerina’s balanceren letterlijk op hun tenen alsof er geen zwaartekracht bestaat. Maar ook als je het niet zo duidelijk ziet, is dansen een spel met zwaartekracht en evenwicht. Balans is iets dat moet groeien; van onze eerste onzekere dreumesstappen tot het ontwikkelen van een emotionele balans als (jong)volwassene.

Maar wat gebeurt er eigenlijk als we de grenzen opzoeken?
Wat gebeurt er in die fractie van een seconde tussen staan en (om)vallen, tussen balance en off balance?

In dit dans-filmproject van 3 uur zoeken we naar de spanning, chaos en dynamiek van dat kleine spannende moment van letterlijk of figuurlijk balanceren. Leerlingen leggen hun onderzoek vast in een ultrakorte film van één minuut of minder. 

Het programma op school

Voor het project Balance & off balance werkt Het Nationale Ballet samen met Dans in School, een organisatie met jarenlange ervaring in het maken van dansfilms met leerlingen.

Het project vertrekt vanuit een korte film van Het Nationale Ballet waarin meester-choreograaf Hans van Manen uitlegt wat balance en off balance betekenen in de wereld van de dans.

Na een korte introductie van onze dansdocent gaan de leerlingen in groepjes (tussen 4 en max 6 leerlingen) aan het werk met het onderzoeken en samenstellen van bewegingsfrases waarin de begrippen balance en off balance worden uitgewerkt. Dat proces werken leerlingen uit in een storyboard. Ze verdelen onderling de rollen (regisseur, cameraman of -vrouw, editors, producer en performers) en gaan filmen met hun eigen telefoons. Van het ruwe materiaal monteren de editors de korte film. We sluiten het project af met het gezamenlijk tonen en nabespreken van de films.

Via de websites van Dans in School en Nationale Opera & Ballet zijn de voltooide films terug te zien. We doen dit uiteraard in overleg en met toestemming van de school én de leerlingen.

Praktische informatie

Wie: havo/vwo vanaf klas 4
Wanneer: in overleg
Waar: op school
Duur: 3 uur
Kosten: wordt in overleg per groep berekend
Groepsgrootte: min. 15, max. 25 leerlingen per groep. We gaan uit van minimaal twee groepen per dag: ochtend en middag. Meer dan twee groepen kan altijd.

Benodigdheden:

 • opgeladen smartphones voor het filmen
 • smartphones, laptops of tablets voor de montage
 • apps voor de montage, bv. Movie Maker, Kinemaster of Tik Tok
 • ten minste 1 leslokaal of projectruimte per groep.

Voor meer informatie en boekingen, neem contact op met Karin Lucassen van Dans in School: 
06 220 792 49 | karin@dansinschool.nl

Leerlingen rennen

SPECIAAL ONDERWIJS

Foto van de voorkant van de Balletbox Coppelia, met personages uit het ballet Coppelia tegen een lichte achtergrond

Balletbox Coppelia

Leerlingen ontdekken verschillende dansstijlen en wat ervoor nodig is om een dansvoorstelling te maken.

Voor speciaal onderwijs cluster 3

Balletbox Coppelia

Personages uit het ballet Coppelia tegen een lichte achtergrond

De Balletbox bestaat uit zes tot acht dansworkshops die zijn ontwikkeld in samenwerking met het speciaal onderwijs en een studenten-adviesgroep van de Universitaire PABO. Tijdens deze lessen maken kinderen kennis met diverse aspecten van dans. De dansworkshops worden aangepast aan het niveau en de belevingswereld van de groep.

ACHTER DE SCHERMEN

De Balletbox is losjes geïnspireerd op de voorstelling Coppelia van Het Nationale Ballet waarin verschillende dansstijlen voorbijkomen, van klassiek tot rock & roll en van flamenco tot hiphop. Het verhaal gaat over de geheimzinnige Dr. Coppelius die probeert zijn levensechte poppen (robots) tot leven te wekken. De Balletbox biedt daarnaast materiaal aan waarmee de kinderen kennismaken met het werk achter de schermen van het theater; van een werkdag van een danser tot de diverse ambachten in de ateliers van Nationale Opera & Ballet.

In de Balletbox vindt u onder meer werkbladen, maakopdrachten, een memoryspel en een kwartetspel. De Balletbox correspondeert met een speciale website waar al het beeldmateriaal te vinden is, aangepast aan het digibord. De Balletbox is vormgegeven door Nicola Dehmer.

DANSLESSEN EN EVENTUEEL EEN EINDPRESENTATIE

In aansluiting op de dansworkshops zijn er verbindingslessen ontwikkeld om in de klas te gebruiken. Het project dient om kinderen vooral te ondersteunen in hun sociaal-emotionele ontwikkeling. De Balletbox bestaat uit minimaal 6 danslessen die − indien mogelijk en gewenst − resulteren in een presentatie voor ouders en leerkrachten. Voordat de workshops op school plaatsvinden wordt er een kennismaking met de leerkrachten en de dansdocent gepland op een nader af te spreken datum.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wie: speciaal onderwijs cluster 3, andere groepen in overleg
Wanneer: in overleg
Waar: op school
Duur: minimaal 6 lessen van 45 minuten
Kosten:

 • €100 voor de Balletbox (meermaals te gebruiken)
 • €150 voor de Balletbox inclusief boekje met dansbeschrijvingen en muziek

Kosten voor de dansworkshops in de klas in overleg.

Balletbox Coppelia kan in overleg ook worden aangepast voor klas 1 t/m 3 van het regulier voortgezet onderwijs. Voor meer informatie, neem contact met ons op via educatie@operaballet.nl.