Campagnebeeld Anansi

Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde

Zinderende voorstelling vol zang en dans, over de listige spin Anansi 

Voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs

17 nov. 2021 - 13.00 uur

Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde

Vergeet Spiderman. Komend seizoen neemt de mythische spin Anansi het roer over. Voor een nieuwe, spannende familieproductie over dit bijzondere wezen dat de halve wereld is over gereisd, werken De Nationale Opera en Het Nationale Ballet samen met een mix van artiesten. Gerenommeerde operasolisten, musici uit diverse genres, balletdansers en dansers uit de hiphopscene: samen vertellen ze een fascinerend verhaal dat verschillende culturen, klanken en bewegingsstijlen op innovatieve wijze samenbrengt.

Hoe Anansi de stories of the world bevrijdde is de eerste in een nieuwe reeks producties die De Nationale Opera en Het Nationale Ballet de komende jaren samen zullen uitbrengen.

Voor deze familievoorstelling verdiepten de makers zich in de verhalen over de spin Anansi, die in West-Afrika ontstonden, meereisden met de tot slaafgemaakten naar het Caraïbisch gebied – en dankzij Surinaamse en Antiliaanse Nederlandsers ons land bereikten. In deze voorstelling bevrijdt de vindingrijke spin, die iedereen te slim af is en altijd de dans weet te ontspringen, de gevangen verhalen van de wereld uit de klauwen van de sluwe tijger Tigri. Al krijgt hij deze verhalen uiteraard niet zonder slag of stoot.

De kracht van verhalen vertellen

Een veelzijdig artistiek team is verantwoordelijk voor deze nieuwe muziektheaterproductie. Verschillende culturen, klanken en verhalen komen op een speelse wijze in deze nieuwe creatie bij elkaar. In de kleurrijke compositie van Neo Muyanga word je, aan de hand van het buitengewoon originele libretto van Maarten van Hinte, meegenomen in een muzikale vertelling waarin westerse muziekstijlen zijn verweven met Afro-Caribische invloeden en West-Afrikaanse percussie. Veelbelovende solisten en de klassiek geschoolde dansers van de Junior Company staan, in de innovatieve regie van Kenza Koutchoukali en de veelzijdige choreografie van Shailesh Bahoran, samen met dansers uit de hiphopscene en verschillende instrumentalisten op het toneel. Anansi vertelt het verhaal dan ook niet alleen, want het vertellen van verhalen doe je vanuit de Afrikaanse orale traditie juist samen. Het eclectische kostuum- en decorontwerp is in handen van Dieuweke van Reij.

Veelheid van stemmen

Laat je betoveren door de avonturen van de ondeugende spin Anansi. De titelrol van Anansi wordt vertolkt door de jonge Zuid-Afrikaanse tenor Zwakele Tshabalala, die het opneemt tegen Tigri, gezongen door de Letse bas-bariton Agris Hartmanis. Zij worden op het toneel vergezeld door DNO-publieksfavorieten Claron McFadden, Katia Ledoux en Martin Mkhize.

Anansi-tori's

Het libretto is gebaseerd op Anansi-tori’s, ofwel de vele vertellingen van verhalen waarin de spin Anansi centraal staat. Via de Afrikaanse diaspora brachten tot slaaf gemaakten hun verhalenschat aan Anansi-tori’s mee naar de nieuwe wereld. Elke vertelling is uniek, want iedere spreker vertelt een Anansi-tori op een eigen manier.

ALGEMENE INFORMATIE

Grotendeels Nederlands gezongen (gedeeltelijk Engels).

Muziek: Neo Muyanga

Libretto: Maarten van Hinte

Regie: Kenza Koutchoukali
Choreografie: Shailesh Bahoran
Muzikale begeleiding: Het Balletorkest, DJ Abstract, Carlo Hoop

Wanneer
17 nov. 2021 - 13.00 uur 

Waar: Nationale Opera & Ballet

Duur: circa 75 minuten
Kosten: € 4,- per leerling, inclusief lesmateriaal, workshop en voorstelling
Geschikt voor: onderbouw Voortgezet Onderwijs

Inschrijven 
NB. U wordt doorgestuurd naar het 'Inschrijfformulier Primair Onderwijs', maar u kunt dit gebruiken om klassen uit het voortgezet onderwijs in te schrijven voor de schoolmatinee op 17 november 2021.

Scènefoto Made in Amsterdam

Made in Amsterdam

Gloednieuwe balletten van twee jonge choreografen

Voor groep 7-8

20 april 2022 - 13.30 uur

Made in Amsterdam

Gloednieuwe balletten van twee jonge choreografen

Het Nationale Ballet is door The New York Times uitgeroepen tot een van de vijf gezelschappen ter wereld die, met het voortdurend uitbrengen van nieuwe balletten, een belangrijke bijdrage aan de toekomst van het ballet leveren. Die reputatie koesteren wij uiteraard graag en dus presenteren wij in dit seizoen weer een programma met enkel, stuk voor stuk in Amsterdam gecreëerde premièreballetten.

 

BEWEZEN TALENT

Made in Amsterdam bevat verder wereldpremières van Juanjo Arqués en Wubkje Kuindersma, twee jonge makers die hun grote talent inmiddels volop bewezen hebben, en een nieuwe creatie van ‘rising star’ Sedrig Verwoert.

Arqués startte zijn carrière als choreograaf – net als Dawson – bij Het Nationale Ballet en inmiddels creëert ook hij werk voor toonaangevende buitenlandse gezelschappen. Kuindersma en Verwoert zijn sinds begin 2021 beiden als ‘Young Creative Associates’ aan Het Nationale Ballet verbonden. De afgelopen jaren maakte Kuindersma al diverse opvallende werken voor zowel Het Nationale Ballet als de Junior Company, waaronder haar ook in het buitenland volop geprezen duet Two and Only.

ZWAAN-NOMINATIE

De samenwerking tussen Sedrig Verwoert en Het Nationale Ballet is van recentere datum. In de drie werken die hij tot nu toe voor ons gezelschap creëerde, laat Verwoert een heel eigen, maatschappelijke relevante stem horen. Zijn duet They/Them leverde hem – en mededanser en -choreograaf Christian Yav – vorig jaar een nominatie op voor de Zwaan voor Meest Indrukwekkende Dansproductie.

Wanneer
20 april 2022 - 13.30 uur

Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: circa 2 uur
Kosten: € 4,- per leerling, inclusief lesmateriaal, workshop en voorstelling
Geschikt voor: de onderbouw uit het voortgezet onderwijs

Inschrijven 
NB. U wordt doorgestuurd naar het 'Inschrijfformulier Primair Onderwijs', maar u kunt dit gebruiken om klassen uit het voortgezet onderwijs in te schrijven voor de schoolmatinee op 20 april 2022.