Safe distance ballet

G-STAR RAW & HET NATIONALE BALLET PRESENTEREN 'SAFE DISTANCE BALLET'

G-Star RAW en Het Nationale Ballet hebben de krachten gebundeld voor een unieke samenwerking waarbij de nieuwe realiteit - social distancing - op een artistieke manier gevisualiseerd wordt. De 1.5 meter samenleving komt tot uiting in een speciale choreografie van eerste solist en choreograaf Remi Wörtmeyer, onder begeleiding van Het Balletorkest met als center piece een indrukwekkende denim tutu met een doorsnede van 3 meter. Ze lieten zich inspireren door lege theaters, artiesten zonder podium en de 'dans' van ieder individu bij het vinden van zijn of haar weg in het nieuwe normaal. 

Raw denim tutu van 3 meter

Voor deze samenwerking bracht G-Star RAW de klassieke en moderne wereld samen rond het idee van een unieke Raw Denim tutu met een diameter van 3 meter. Hierdoor kunnen de dansers van Het Nationale Ballet op een veilige 1.5 meter afstand van elkaar blijven. De choreografie brengt op een bijzondere manier de afstand tussen mensen in beeld die door de tutu wordt gecreëerd. Dat het een enorme uitdaging is, is te zien wanneer de dansers hun weg proberen te vinden door de straten van Amsterdam richting podium, aangetrokken door de muziek die vanuit het theater klinkt. Daar wordt de finale dans opgevoerd, op een muziekstuk dat tevens een bijzondere samensmelting van stijlen is, gecomponeerd, gearrangeerd en uitgevoerd door House en Techno DJ en producer Joris Voorn, componist Boy Bianchi en strijkers van Het Balletorkest.

Bekijk meer video’s via ons online platform.

 

Remi Wörtmeyer – choreograaf & eerste solist van Het Nationale Ballet:

De tutu is de ultieme ‘social distancing tool’. De enorme afmeting zorgt ervoor dat de dansers creatief moeten zijn in hoe ze navigeren over straat.

 

Remi Wörtmeyer over Safe Distance Ballet

“De tutu is de ultieme ‘social distancing tool’. De enorme afmeting van de tutu zorgt ervoor dat de dansers creatief moeten zijn in hoe ze navigeren over straat, hoe ze elkaar kunnen passeren en hoe ze samen kunnen bewegen. Terwijl de dansers zich een weg banen door de stad, dansen ze de dans die we allemaal hebben ervaren wanneer we mensen op straat passeren en proberen anderhalve meter afstand te behouden." Gwenda van Vliet, Chief Marketing Officer, G-Start: “De afgelopen maanden hebben we steeds gezocht naar hoe we de huidige realiteit op een onverwachte, artistieke en innovatieve manier kunnen interpreteren. ... daardoor ontstaan samenwerkingen en concepten die anders niet zouden ontstaan.”

CHOREOGRAAF & EERSTE SOLIST Remi Wörtmeyer

Australiër Remi Wörtmeyer (Adelaide) trad in 2010 als grand sujet in dienst bij Het Nationale Ballet en werd een jaar later bevorderd tot tweede solist. Sinds 2013 is hij eerste solist van ons gezelschap.

Remi is opgeleid aan de Australian Ballet School en danste aansluitend bij The Australian Ballet in Melbourne en, gedurende een jaar, bij het American Ballet Theatre in New York. Hij is winnaar van de Walter Burke Award (2005) en won zilver tijdens de achtste Asian Pacific International Ballet Competition in 2001. In 2013 werd hij geëerd met de Alexandra Radius Prijs. Een jaar later ontving hij de publieksprijs tijdens het Dance Open Festival in Sint-Petersburg en in 2016 werd hij tijdens hetzelfde festival uitverkoren tot Mr. Expressivity.

De afgelopen jaren ontwikkelde Remi zich ook als choreograaf. Hij verzorgde de choreografie voor Homebody en Morning Blossoms van ODD Continent en maakte diverse pas de deux, die regelmatig te zien zijn tijdens internationale balletgala’s. Samen met choreografen Wubkje Kuindersma en Ernst Meisner creëert hij op muziek van Beethoven ​The Prometheus Project, ​vanaf 15 juni te zien bij het Holland Festival online.

Safe Distance Ballet – credits:

Concept: The Family Amsterdam
Regisseur: Mathieu Gremillet
Choreografie: Remi Wörtmeyer
Productie: The Family Amsterdam ism Nationale Opera & Ballet
Director of Photography: Bas Goossens (Ministry of Frames)
Tutu design en creatie: G-Star RAW
Tutu constructie: Nationale Opera & Ballet
Muziek Supervisie: Rogier van Twuijver (Modern Day Composers)
Muziek gecomponeerd en gearrangeerd door: Joris Voorn, Boy Bianchi
Musici Het Balletorkest: Robert Cekov (viool), Jan-Eelco Prins (viool), Arwen Salama-Van der Burg (viola), Artur Trajko (cello)
Dansers Het Nationale Ballet: Kira Hilli (main), Manu Kumar (main), Sebia Plantefève, Giovanni Princic, Daniel Silva, Tess Sturmann, Elisabeth Tonev, Conor Walmsley
Edit: The Compound

Foto header: campagnebeeld Safe Distance Ballet
Dansers: Kira Hilli en Manu Kumar
Fotograaf: Lesley Weijtjes