Speeldata

18-19 april 2024

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Studio Boekman

Duur

1:00, geen pauze

Tickets

nvt

Venus

Terug naar de kern

Transformatie, identiteit, connectie, ruimte en realiteit. Het zijn belangrijke terugkerende thema’s in het werk van choreograaf Sedrig Verwoert. In eerdere stukken koppelde hij deze concepten aan grotere maatschappelijke vraagstukken, in zijn nieuwste werk Venus benadert hij ze op een andere manier: binnen de waas van onze almaar veranderende wereld gaat hij terug naar de kern. “En die kern”, zegt Verwoert, “is dans.” In samenwerking met designer Bart Hess wordt Venus een multidisciplinaire ervaring, waar je als publiek integraal onderdeel van uitmaakt.

Terug naar de kern

In zijn nieuwe werk onderzoekt Verwoert met een speciaal hiervoor samengestelde groep dansers van verschillende leeftijden, culturen en achtergronden, wat het betekent om verbonden te zijn. Op een nieuw experimenteel muziekstuk van Phantom Wizard (Isha Forster) gaan deze dansers een diepere connectie aan met hun eigen menselijke complexiteit, met elkaar en met de ruimte om hen heen. In intieme duetten, die organisch overvloeien in groepsdelen, laten zij zien hoe verwevenheid individuele verschillen kan overstijgen en dat wij als mensen in essentie vaak meer op elkaar lijken dan we denken. 

Eigen wereld

“Elk werk dat ik maak, moet een eigen wereld zijn. Het publiek moet het gevoel krijgen echt ergens in te stappen”, stelt Verwoert. De wereld Venus is ontworpen als een conversatie tussen licht, schaduw en ruimtelijkheid, die een nieuwe narratieve laag toevoegt aan het geheel.

Laatste werk als Young Creative Associate

Venus is het laatste werk dat Verwoert maakt in de positie van Young Creative Associate van Het Nationale Ballet. In zijn vier jaar als Young Creative Associate maakte hij de dansfilm I Feel It Too en het groepswerk Do All Dogs Go To Heaven? voor de main companyhet duet Promise voor de Junior Company en de solo’s Renaissance en Slightly Damp in A Misty Street voor dansers Daniel Robert Silva en Davi Ramos. Ook was hij in 2021 curator van het Black Achievement Month-programma Celebrating Diversity

Credits

Venus

Choreografie  Sedrig Verwoert
Concept  Sedrig Verwoert en Bart Hess
Kostuumontwerp  Bart Hess
Lichtontwerp  Maarten Heijdra
Muziek  Phantom Wizard (Isha Forster)
Assistent-choreograaf  Reina Trifunovic
Dansers  Aaron Faneyte, Marilou Fortuné, Yuexuan Gui, Rebecca Lillich Krüger, Samuele Ninci, Reina Trifunovic

Sedrig Verwoert

“En die kern is dans”

Trailer

Venus
Venus
Venus - HNB - Studio Boekman (2024) | Foto's: Alex Gouliaev
in een rij
met zijn drieën
met zijn tweeën

Founding partner programmering Studio Boekman