Wist je dat?

Wie zijn eigenlijk Don Quichot en Sancho? En wie is die poes? En wat doen windmolens?

Wist je dat?

Acteurs

De rollen van Don Quichot en Sancho Panza worden niet gedanst! Deze rollen worden gespeeld door twee acteurs.

Zonder woorden ‘spelen’ ze hun rollen. Ze maken ook heel wat grapjes als ze tijdens de dans aan de zijkant zitten: het is altijd leuk om naar hen te kijken.

Wist je dat?
Foto: Edwin de Jongh en Sabine van der Helm

Abatutu

Catvertise is een dierencastingbureau. Als er een dier gezocht wordt voor in een film, reclame of toneelstuk dan kan Catvertise dat regelen. Het benodigde dier wordt gezocht en speciaal getraind. Het vraagt heel veel geduld om met dieren te werken. De dieren moeten zich helemaal op hun gemak voelen voordat ze het toneel op gaan of voordat er gefilmd wordt.

In Don Quichot doet de poes Abatutu mee. Abatutu is al beroemd.

Abatutu heeft de hoofdrol gespeeld in de film De Wilde Stad, van de makers van De Nieuwe Wildernis, die op 25 februari 2018 in de bioscoop uitkwam.

Wist je dat?

Supertechniek

Tijdens de voorstellingen laten de dansers heel wat extra skills zien. Kitri wordt bijvoorbeeld opgetild door Basilio met één hand! De danseressen klappen hun waaier in één handbeweging open en weer dicht!

De mannen - de zogenaamde toreros - dansen met grote capes en werpen zelfs messen in de vloer. Onder de toneelvloer ligt een hardboard plaat zodat de messen in de vloer blijven hangen.

Wist je dat?

Stierenvechten

De torero is de persoon bij het stierenvechten die de stier uitdaagt en bevecht. Bij de meeste stierengevechten treden diverse torero's na elkaar op: de picadores die de stier met spiesen verwonden, de banderilleros, die speren met weerhaken in het lichaam van de stier steken en ten slotte de matador die de stier doodt (matador betekent "doder").

Stierengevechten vinden plaats in 8 landen: Spanje, Frankrijk, Portugal, Colombia, Ecuador, Mexico, Peru en Venezuela. In de Verenigde Staten worden de stieren niet gedood tijdens stierengevechten, maar ook daar worden stierengevechten tussen stier en stierenvechter georganiseerd.

Wist je dat?

Per jaar worden wereldwijd naar schatting meer dan 250.000 stieren, koeien en kalveren mishandeld en gedood tijdens stierengevechten en aanverwante evenementen. Bijvoorbeeld in Pamplona worden stieren opgedreven door de straten van de stad. Ook veel paarden worden het slachtoffer van stierengevechten. Het komt regelmatig voor dat paarden verwond raken tijdens deze evenementen, soms zelfs zo ernstig dat ze niet meer gered kunnen worden.

Onder andere CAS - het comité anti stierenvechten - vraagt wereldwijd aandacht voor dit dierenleed.

Wist je dat?
Illustratie: E. Simòn

Een roos

In Spanje wordt de sterfdag van Cervantes nog altijd gevierd. 23 april 1616 valt samen met St. Joris. Op die dag geven de Spaanse mannen hun vrouwen een roos en de vrouwen geven hun ‘ridders’ een boek.

Wist je dat?

Windmolens

Vechten tegen een windmolen?
In de voorstelling zien we dat Don Quichot het gevecht aangaat met een windmolen! Hij denkt dat er in plaats van een windmolen een gruwelijk monster voor hem staat.

Don Quichot is natuurlijk in de war! Gelukkig weten wij wel beter. Een windmolen is namelijk erg nuttig!

Wat doet een windmolen? Vroeger werden molens gebouwd om bijvoorbeeld water weg te pompen, graan te malen of hout te zagen. Tegenwoordig bouwen we nog steeds molens, maar met een ander doel.

Windmolens

Zoals je misschien weet hebben we op de wereld een groot probleem. De olie raakt op! Olie is ook heel erg vervuilend voor het milieu.

Er wordt gezocht naar gezondere energie, en een van de oplossingen is de windmolen: een moderne windmolen bestaat uit een lange paal, een hoofdas en drie enorme wieken. De wind zorgt ervoor dat de wieken draaien. De wieken zitten vast aan een hoofdas. In die hoofdas zit een generator. Dat is een soort dynamo. In de dynamo wordt de draaiende beweging omgezet in elektriciteit. Één moderne windmolen kan per jaar zo’n 300 tot 500 huizen van stroom voorzien!

In de handleiding onder de docentenknop vind je meer informatie.